Domowa konserwa z boczku i podgardla
      2021-06-01
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Przygotowanie domowej konserwy jest łatwe, choć wymaga sporo cierpliwości. Mięso należy najpierw zapeklować, a następnie dość długo pasteryzować, aby było trwałe.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg boczku surowego
 - 1,5 kg podgardla wieprzowego
 - 1 opakowanie soli peklowej
 - 1 łyżka majeranku
 - 1 płaska łyżka pieprzu
 - 1 łyżeczka imbiru mielonego
 - 1 łyżeczka ostrej papryku
 - 2 ząbki czosnku
 - sól
 - 3 szklanki zimnej wody
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek i podgardle dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać w dużej misce z solą peklową. Wstawić do lodówki na 48 godzin.
 - Po tym czasie dodać wodę i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Czyste słoiki wypełnić masą do 4/5 wysokości, dokładnie ugniatając. Szczelnie zakręcić i wstawić do dużego garnka.
 - Do garnka ze słoikami wlać zimną wodę 2 cm poniżej nakrętek i postawić na gazie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć pasteryzować 3 godziny, stopniowo zmniejszając gaz.