Domowa konserwa z boczku i podgardla
2021-06-01
łatwy
45 min
4
Przygotowanie domowej konserwy jest łatwe, choć wymaga sporo cierpliwości. Mięso należy najpierw zapeklować, a następnie dość długo pasteryzować, aby było trwałe.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg boczku surowego
- 1,5 kg podgardla wieprzowego
- 1 opakowanie soli peklowej
- 1 łyżka majeranku
- 1 płaska łyżka pieprzu
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka ostrej papryku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 3 szklanki zimnej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek i podgardle dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać w dużej misce z solą peklową. Wstawić do lodówki na 48 godzin.
- Po tym czasie dodać wodę i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Czyste słoiki wypełnić masą do 4/5 wysokości, dokładnie ugniatając. Szczelnie zakręcić i wstawić do dużego garnka.
- Do garnka ze słoikami wlać zimną wodę 2 cm poniżej nakrętek i postawić na gazie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć pasteryzować 3 godziny, stopniowo zmniejszając gaz.