Domowa konserwa z boczku i podgardla

Konserwa z boczku i podgarla
Autor: Shutterstock Domowa konserwa ma zdecydowanie mniej sztucznych dodatków niż kupna.
łatwy
45 min
4

Przygotowanie domowej konserwy jest łatwe, choć wymaga sporo cierpliwości. Mięso należy najpierw zapeklować, a następnie dość długo pasteryzować, aby było trwałe.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg boczku surowego
  • 1,5 kg podgardla wieprzowego
  • 1 opakowanie soli peklowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka ostrej papryku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 szklanki zimnej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek i podgardle dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać w dużej misce z solą peklową. Wstawić do lodówki na 48 godzin.
  • Po tym czasie dodać wodę i przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Czyste słoiki wypełnić masą do 4/5 wysokości, dokładnie ugniatając. Szczelnie zakręcić i wstawić do dużego garnka.
  • Do garnka ze słoikami wlać zimną wodę 2 cm poniżej nakrętek i postawić na gazie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć pasteryzować 3 godziny, stopniowo zmniejszając gaz.