Diabelskie śledzie w oleju z chili: przepis na hit wśród zakąsek!
2022-12-19
łatwy
30 min
4
Śledzie w oleju na ostro, czyli z chili to pikantna zakąska do kieliszka czegoś mocniejszego. Śledzie na ostro z papryczką chili smakują doskonale, a ich przygotowanie nie nastręcza trudności. Diabelskie śledzie to prawdziwy hit każdej imprezy!
Śledzie na ostro z papryczką chili rozgrzewają, dzięki zawartej w papryce kapsaicynie. Ma ona też właściwości przeciwzapalne. Gdy łapie nas przeziębienie, warto zjeść takiego śledzika - dzięki kapsaicynie i zawartym w śledziach korzystnym składnikom pokarmowym, na pewno wzmocnimy nasz organizm do walki z infekcją. Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść śledzie. Sprawdź też nasze inne przepisy na śledziowe rarytasy w galerii na końcu tekstu.
SKŁADNIKI
- 500 g filetów śledziowych typu matias
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 cebula
- 50 g cukru
- 40 ml octu winnego lub jabłkowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka młotkowanych ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
- 4 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę bardzo drobno pokrojoną lub posiekaną w malakserze. Dodać cukier, zamieszać i smażyć razem do skarmelizowania.
- Dodać ocet, zamieszać. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną w plasterki papryczkę chili bez pestek i wszystkie przyprawy. Zamieszać i zagotować. Marynatę odstawić do przestygnięcia.
- Filety śledziowe osuszyć z zalewy, pokroić na kawałki.
- Kawałki śledzi układać warstwami w słoiku. Każdą warstwę polać przygotowaną marynatą. Ostatnią warstwą powinna być marynata. Wstawić do lodówki na 2 doby.
- Podawać jako zakąskę.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?