Diabelskie śledzie w oleju z chili: przepis na hit wśród zakąsek!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Śledzie w oleju z chili to pikantna zakąska do kieliszka czegoś mocniejszego. Smakuje doskonale, a przygotowanie nie nastręcza trudności. Prawdziwy hit każdej imprezy!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g filetów śledziowych typu matias
- 100 ml oleju roślinnego
- 1 cebula
- 50 g cukru
- 40 ml octu winnego lub jabłkowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka młotkowanych ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
- 4 łyżeczki ziaren różowego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę bardzo drobno pokrojoną lub posiekaną w malakserze. Dodać cukier, zamieszać i smażyć razem do skarmelizowania.
- Dodać ocet, zamieszać. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną w plasterki papryczkę chili bez pestek i wszystkie przyprawy. Zamieszać i zagotować. Marynatę odstawić do przestygnięcia.
- Filety śledziowe osuszyć z zalewy, pokroić na kawałki.
- Kawałki śledzi układać warstwami w słoiku. Każdą warstwę polać przygotowaną marynatą. Ostatnią warstwą powinna być marynata. Wstawić do lodówki na 2 doby.
- Podawać jako zakąskę.