Diabelskie śledzie w oleju z chili: przepis na hit wśród zakąsek!

Diabelskie śledzie w oleju z chili: przepis na hit wśród zakąsek!
Autor: Shutterstock Śledzie tak pikantne, jakby sam diabeł je przygotował
łatwy
30 min
4

Śledzie w oleju na ostro, czyli z chili to pikantna zakąska do kieliszka czegoś mocniejszego. Śledzie na ostro z papryczką chili smakują doskonale, a ich przygotowanie nie nastręcza trudności. Diabelskie śledzie to prawdziwy hit każdej imprezy!

Śledzie na ostro z papryczką chili rozgrzewają, dzięki zawartej w papryce kapsaicynie. Ma ona też właściwości przeciwzapalne. Gdy łapie nas przeziębienie, warto zjeść takiego śledzika - dzięki kapsaicynie i zawartym w śledziach korzystnym składnikom pokarmowym, na pewno wzmocnimy nasz organizm do walki z infekcją. Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść śledzie. Sprawdź też nasze inne przepisy na śledziowe rarytasy w galerii na końcu tekstu.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetów śledziowych typu matias
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 50 g cukru
  • 40 ml octu winnego lub jabłkowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka młotkowanych ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
  • 4 łyżeczki ziaren różowego pieprzu 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę bardzo drobno pokrojoną lub posiekaną w malakserze. Dodać cukier, zamieszać i smażyć razem do skarmelizowania.
  • Dodać ocet, zamieszać. Dodać koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną w plasterki papryczkę chili bez pestek i wszystkie przyprawy. Zamieszać i zagotować. Marynatę odstawić do przestygnięcia.
  • Filety śledziowe osuszyć z zalewy, pokroić na kawałki. 
  • Kawałki śledzi układać warstwami w słoiku. Każdą warstwę polać przygotowaną marynatą. Ostatnią warstwą powinna być marynata. Wstawić do lodówki na 2 doby. 
  • Podawać jako zakąskę. 
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej