Delikatny pasztet drobiowy z pieczarkami

2021-03-29
Delikatny pasztet drobiowy z pieczarkami
Autor: Shutterstock
średni
45 min
4

Pasztet drobiowy z pieczarkami to prawdziwy delikates. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu wolniej zachodzą przemiany wewnątrz pasztetu. Dlatego jest delikatny i soczysty. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
  • 200 g drobnych pieczarek
  • 2 jajka
  • 60 ml śmietany 18%
  • 25 g tartej bułki
  • 1 pomarańcza, tylko starta skórka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i biały pieprz
  • masło do posmarowania formy
  • wrzątek do kąpieli wodnej
  • świeże zioła do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby umyć i przekroić na pół lub na ćwiartki.
  • Filet z piersi kurczaka pokroić w grubą kostkę. Większa część piersi kurczaka przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z połową pieczarek.
  • Do mielonego filetu dodać ubite jajka, skórkę z cytryny, bułkę tartą, paprykę, sól oraz biały pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na koniec dodać pozostałe kawałki mięsa i pieczarki, ponownie wymieszać.
  • Formę keksową posmarować masłem, wypełnić masą pasztetową, przykryć folią aluminiową i wstawić do brytfanny z wysokimi brzegami. Do brytfanny wlać wrzątek, do połowy wysokości keksówki.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 minut.
  • Ostudzony pasztet wyjąć z foremki, udekorować świeżymi ziołami.