Delikatny pasztet drobiowy z pieczarkami

2020-01-05
Delikatny pasztet drobiowy z pieczarkami
Autor: Shutterstock
średni
45 min
4

Pasztet drobiowy z pieczarkami to prawdziwy delikates. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu wolniej zachodzą przemiany wewnątrz pasztetu. Dlatego jest delikatny i soczysty. 

Składniki

500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka

200 g drobnych pieczarek

2 jajka

60 ml śmietany 18%

25 g tartej bułki

1 pomarańcza, tylko starta skórka

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól i biały pieprz

masło do posmarowania formy

wrzątek do kąpieli wodnej

świeże zioła do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Grzyby umyć i przekroić na pół lub na ćwiartki.

Filet z piersi kurczaka pokroić w grubą kostkę. Większa część piersi kurczaka przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z połową pieczarek.

Do mielonego filetu dodać ubite jajka, skórkę z cytryny, bułkę tartą, paprykę, sól oraz biały pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na koniec dodać pozostałe kawałki mięsa i pieczarki, ponownie wymieszać.

Formę keksową posmarować masłem, wypełnić masą pasztetową, przykryć folią aluminiową i wstawić do brytfanny z wysokimi brzegami. Do brytfanny wlać wrzątek, do połowy wysokości keksówki.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 minut.

Ostudzony pasztet wyjąć z foremki, udekorować świeżymi ziołami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska