Delikatny pasztet drobiowy z pieczarkami
2021-03-29

średni
45 min
4
Pasztet drobiowy z pieczarkami to prawdziwy delikates. Piecze się go w kąpieli wodnej, dzięki czemu wolniej zachodzą przemiany wewnątrz pasztetu. Dlatego jest delikatny i soczysty.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka lub indyka
- 200 g drobnych pieczarek
- 2 jajka
- 60 ml śmietany 18%
- 25 g tartej bułki
- 1 pomarańcza, tylko starta skórka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i biały pieprz
- masło do posmarowania formy
- wrzątek do kąpieli wodnej
- świeże zioła do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby umyć i przekroić na pół lub na ćwiartki.
- Filet z piersi kurczaka pokroić w grubą kostkę. Większa część piersi kurczaka przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z połową pieczarek.
- Do mielonego filetu dodać ubite jajka, skórkę z cytryny, bułkę tartą, paprykę, sól oraz biały pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na koniec dodać pozostałe kawałki mięsa i pieczarki, ponownie wymieszać.
- Formę keksową posmarować masłem, wypełnić masą pasztetową, przykryć folią aluminiową i wstawić do brytfanny z wysokimi brzegami. Do brytfanny wlać wrzątek, do połowy wysokości keksówki.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. Zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 minut.
- Ostudzony pasztet wyjąć z foremki, udekorować świeżymi ziołami.