Dekoracyjne i zdrowe roladki z ogórka z hummusem i oliwkami

Roladki z ogórka z hummusem
Autor: Shutterstock Roladki z ogórka z hummusem - kolorowa przekaska na białym tle.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Nadszedł mój ulubiony czas świeżych, aromatycznych, soczystych ogórków. Mogłabym je jadać na wszystkie posiłki dnia przez całe lato, co z pewnością wyszło by na zdrowie mnie i mojej figurze. Roladki z ogórków to temat na książkę kucharską, bo możliwości nadziania ich jest tak wiele, że tylko wyobraźnia nam granicą. Dziś polecam roladki z ogórka z hummusem i oliwkami - pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania, idealna przekąska na letnie imprezy.

SKŁADNIKI

  • 2 średniej długości ogórki wężowe
  • 1 szklanka hummusu (gotowego lub domowego)
  • 5-10 oliwek czarnych i zielonych
  • 2 łyżki pokruszonej fety
  • 2 łyżki ziaren sezamu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oliwki posiekać w cieniutkie krążki lub półkrążki.
  • Ogórki dokładnie umyć, ale nie obierać. Pokroić wzdłuż w cienkie pasy.
  • Na każdy plaster ogórka położyć nieco hummusu i rozsmarować go na długości. Przepis na domowy hummus
  • Na hummus posypać nieco pokruszonej fety oraz posiekane oliwki.
  • Ogórka zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką, po wierzchu obsypać ziarnem sezamu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej