Dekoracyjne i zdrowe roladki z ogórka z hummusem i oliwkami
2021-06-30
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Nadszedł mój ulubiony czas świeżych, aromatycznych, soczystych ogórków. Mogłabym je jadać na wszystkie posiłki dnia przez całe lato, co z pewnością wyszło by na zdrowie mnie i mojej figurze. Roladki z ogórków to temat na książkę kucharską, bo możliwości nadziania ich jest tak wiele, że tylko wyobraźnia nam granicą. Dziś polecam roladki z ogórka z hummusem i oliwkami - pyszne, zdrowe i łatwe do przygotowania, idealna przekąska na letnie imprezy.
SKŁADNIKI
- 2 średniej długości ogórki wężowe
- 1 szklanka hummusu (gotowego lub domowego)
- 5-10 oliwek czarnych i zielonych
- 2 łyżki pokruszonej fety
- 2 łyżki ziaren sezamu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwki posiekać w cieniutkie krążki lub półkrążki.
- Ogórki dokładnie umyć, ale nie obierać. Pokroić wzdłuż w cienkie pasy.
- Na każdy plaster ogórka położyć nieco hummusu i rozsmarować go na długości. Przepis na domowy hummus
- Na hummus posypać nieco pokruszonej fety oraz posiekane oliwki.
- Ogórka zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką, po wierzchu obsypać ziarnem sezamu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?