Czerwona kapusta z żurawiną, czarnuszką i płatkami papryki: przepis z programu Smaki Agaty
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Czerwona kapusta z żurawiną, czarnuszką i płatkami papryki to przepis Agaty Wojdy z programu Smaki Agaty, który emitowany jest na antenie NOWA TV. Czerwona kapusta jest bardzo smaczna, dekoracyjna i zdrowa. Warto na stałe wprowadzić ją do swojego jadłospisu - oto jedna z propozycji podania tego warzywa.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki niedużej czerwonej kapusty
- 100 g mrożonej lub świeżej żurawiny
- 4 łyżki oliwy
- 80 ml octu jabłkowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka płatków suszonej papryki
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 2 średnie cebule
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 czubate łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy kapustę i zalewamy octem. Przez maksymalnie 15 minut dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Lekko solimy.
- Cebulę siekamy najdrobniej, jak potrafimy, i prażymy na złoto w głębokim oleju. Wystarczy wziąć niedużą patelnię, zadbać o dobrą głębokość oleju i pilnując, aby równomiernie się smażyła, przerzucić we właściwym momencie na sito.
- Do nowego garnuszka wlewamy 100 ml wody, wsypujemy 100 g cukru i na małym ogniu redukujemy na gęsty syrop. Dorzucamy żurawinę, podkręcamy ogień i 5 - 10 minut smażymy. Warto zatrzymać w momencie, gdy część owoców jest jeszcze w całości.
- Zawartość garnuszka z zurawiną dorzucamy do ciepłej kapusty, doprawiamy papryką i czarnuszką.
- Solimy, pieprzymy a tuż przed podaniem do mięsa łączymy z chrupiącą cebulką.
- Przy esencjonalnych mięsach jesienno - zimowych doskonałym uzupełnieniem dania jest kleks kwaśnej śmietany. Gęstą 36% łączymy z sokiem z cytryny, lekko możemy posolić. Kleksem wykańczamy gotowy talerz.