Cytrynowy ryż po grecku: łatwy przepis na pyszny dodatek do obiadu
2021-09-12
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cytrynowy ryż to doskonały dodatek do pieczonych lub duszonych warzyw oraz mięs. Jego wyrazisty smak świetnie komponuje się z zawiesistymi sosami. Aromatyczny i świeży dzięki dodatkowi skórki cytryny i natki pietruszki. Przepyszne!
SKŁADNIKI
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 szklanki białego ryżu długoziarnistego
- ½ średniej cebuli posiekanej
- 2 ząbki czosnku posiekane drobno
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżka mieszanki greckich ziół: natka pietruszki, oregano, rozmaryn,
- 1 cytryna
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej w dużej rondlu na średnim ogniu.
- Po podgrzaniu dodaj ryż, cebulę i czosnek i gotuj, często mieszając, aż ryż na końcach będzie lekko złocisty, a cebula zmięknie.
- Dodaj do garnka bulion z kurczaka i mieszankę greckich. Mieszaj, aby połączyć. Doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. Wyłącz ogień i pozostaw patelnię pod przykryciem na 10 minut.
- Zdejmij pokrywkę z patelni i spulchnij ryż widelcem.
- Zetrzyj skórke cytryny i dodaj do ryżu. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z cytryny do ryżu. Dodaj pietruszkę i wymieszaj ryż ze skórką z cytryny i pietruszką.
- Podawaj na gorąco do mięsa lub duszonych warzyw.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania