Cytrynowy ryż po grecku: łatwy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Cytrynowy ryż po grecku: łatwy przepis na pyszny dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock.com Cytrynowy ryż po grecku: łatwy przepis na pyszny dodatek do obiadu
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cytrynowy ryż to doskonały dodatek do pieczonych lub duszonych warzyw oraz mięs. Jego wyrazisty smak świetnie komponuje się z zawiesistymi sosami. Aromatyczny i świeży dzięki dodatkowi skórki cytryny i natki pietruszki. Przepyszne! 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 szklanki białego ryżu długoziarnistego
  • ½ średniej cebuli posiekanej
  • 2 ząbki czosnku posiekane drobno
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka mieszanki greckich ziół: natka pietruszki, oregano, rozmaryn, 
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej olej w dużej rondlu na średnim ogniu.
  • Po podgrzaniu dodaj ryż, cebulę i czosnek i gotuj, często mieszając, aż ryż na końcach będzie lekko złocisty, a cebula zmięknie.
  • Dodaj do garnka bulion z kurczaka i mieszankę greckich. Mieszaj, aby połączyć. Doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. Wyłącz ogień i pozostaw patelnię pod przykryciem na 10 minut.
  • Zdejmij pokrywkę z patelni i spulchnij ryż widelcem.
  • Zetrzyj skórke cytryny i dodaj do ryżu. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z cytryny do ryżu. Dodaj pietruszkę i wymieszaj ryż ze skórką z cytryny i pietruszką. 
  • Podawaj na gorąco do mięsa lub duszonych warzyw. 
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej