Cukiniowa rolada z szynką i serem - idealna przekąska imprezowa!

2020-09-14
Cukiniowa rolada z szynką i serem
Autor: Shutterstock Zamiast popularnej rolady ze szpinaku, nadziewanej łososiem - nowy pomysł cukiniowa rolada z szynką i serem. Idealna przekąska na imprezę - prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych i niedrogich składników
łatwy
35 min
4

Cukiniowa rolada z szynką i serem sprawdzi się jako przekąska na imprezę z przyjaciółmi. Można ją podać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.

SKŁADNIKI

  • 500 g cukinii
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 300 g żółtego sera o ostrzejszym smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 200 g szynki konserwowej w plasterkach
  • oliwa
  • sól pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na tych samych oczkach tarki zetrzyj żółty ser.
  • Startą cukinię przełóż na sitko i pozostaw na 20 minut, aby obciekła z nadmiaru soku.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
  • Cukinię mocno odciśnij, wymieszaj z czosnkiem, żółtkami, mąką, koperkiem i połową sera. Masę przypraw solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj do niej pianę ubitą z białek.
  • Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go oliwą. Rozprowadź na nim ciasto cukiniowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 25 minut.
  • Wyjmij, poczekaj, aż placek cukiniowy lekko przestygnie. Rozłóż na nim plasterki szynki, pozostawiając 2 cm odstępu od brzegów ciasta. Posyp resztą startego żółtego sera i ciasno zroluj.
  • Ułóż na blaszce łączeniem do spodu. Ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, by ser się stopił i wierzch rolady ładnie się zrumienił.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?