Cukiniowa rolada z szynką i serem - idealna przekąska imprezowa!
2020-09-14
łatwy
35 min
4
Cukiniowa rolada z szynką i serem sprawdzi się jako przekąska na imprezę z przyjaciółmi. Można ją podać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.
SKŁADNIKI
- 500 g cukinii
- 2 czubate łyżki mąki
- 3 jajka
- 300 g żółtego sera o ostrzejszym smaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 200 g szynki konserwowej w plasterkach
- oliwa
- sól pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na tych samych oczkach tarki zetrzyj żółty ser.
- Startą cukinię przełóż na sitko i pozostaw na 20 minut, aby obciekła z nadmiaru soku.
- Czosnek przeciśnij przez praskę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
- Cukinię mocno odciśnij, wymieszaj z czosnkiem, żółtkami, mąką, koperkiem i połową sera. Masę przypraw solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj do niej pianę ubitą z białek.
- Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go oliwą. Rozprowadź na nim ciasto cukiniowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piecz 25 minut.
- Wyjmij, poczekaj, aż placek cukiniowy lekko przestygnie. Rozłóż na nim plasterki szynki, pozostawiając 2 cm odstępu od brzegów ciasta. Posyp resztą startego żółtego sera i ciasno zroluj.
- Ułóż na blaszce łączeniem do spodu. Ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut, by ser się stopił i wierzch rolady ładnie się zrumienił.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?