Cukinia smażona w cieście - znika z talerzy szybciej niż myślicie

Dieta wegetariańska
Kawałki cukinii smażone w cieście to najlepsza przekąska. Absolutnie uzależniająca! A przecież to takie proste! Wystarczy pociąć cukinię na cząstki, zanurzyć w cieście i wrzucić na gorący tłuszcz. Niewyobrażalnie pyszne poczekadełko lub mała przegryzka! Wypróbujcie!
Jedną z najtańszych i najsmaczniejszych przekąsek jest cukinia smażona w cieście. Oczywiście w sezonie na to warzywo. Młode owocniki cukinii są wprost idealne, aby je zanurzyć w śmietanowym cieście i usmażyć na chrupko.
Jak pokroić cuknię do smażenia?
Lubię cukinię pokrojoną w cząstki. Można jednak pokroić ją na plastry o grubości co najmniej 1 cm. Grubsze mogą się nie usmażyć w środku.
Czy muszę solić cukinię przed smażeniem?
Posolenie cukinii pozwala pozbyć się nieco wody z warzywa. Cuknia to właściwie w 95% woda. Zmacerowane solą warzywo będzie szybciej się smażyć i pozostanie jędrne w środku. Jeśli ograniczasz spożycie soli, to cuknię po prostu opłucz z soli i wysusz papierowym ręcznikiem.
Jak smażyć cuknię w cieście?
Tłuszcz powinie być dobrze rozgrzany. Można to sprawdzić za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub kawałka skórki od chleba. Trzonek zanurzamy w gorącym oleju, jeśli wokół drewienka pojawią się bąbelki, to znaczy, że olej jest gotowy do smażenia. Smażymy do zrumienienia z każdej strony. Gotowe!
SKŁADNIKI
- 1 średnich rozmarów cukinia lub kabaczek
- 1 jajko L lub 2 jajka M
- 3 łyżki śmietany
- 3 czubate łyżki mąki oraz jeszcze trochę do panierowania
- 1/2 pęczka koperku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię przeciąć wzdłuż na pół. Następnie każdą połówkę na pół. Każdą ćwiartkę ponownie przekroić na pół. Cząstki pokroić na odcinki długości 4 cm
- Cuknię posolić i odstawić na 20 minut. W czasie gdy cukinia zaczyna się „pocić”, czyli pozbywać wilgoci pod wpływem soli, przygotować ciasto.
- Wymieszać jajka z solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek i śmietanę. Wymieszać. Następnie dodać 3 łyżki mąki. Powinniśmy otrzymać ciasto gęste jak śmietana. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać odrobinę mąki. Jeśli zbyt gęste dodać śmietany.
- Rozgrzać olej na patelni. Wystarczy warstwa oleju wysoka na 1,5 cm.
- Cząstki cukinii osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć mąką. Następnie panierować w przygotowanym cieście.
- Smażyć do zrumienienia z każdej strony. Podawać z jogurtowym sosem czosnkowym (jogurt wymieszany z posiekanym czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem).