Cukinia smażona w cieście - znika z talerzy szybciej niż myślicie

Cukinia smażona w cieście - znika z talerzy szybciej niż myślicie
Autor: Shutterstock.com Cząstki cuknii smażone w śmietanowym cieście podane z jogurtowym dipem
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Kawałki cukinii smażone w cieście to najlepsza przekąska. Absolutnie uzależniająca! A przecież to takie proste! Wystarczy pociąć cukinię na cząstki, zanurzyć w cieście i wrzucić na gorący tłuszcz. Niewyobrażalnie pyszne poczekadełko lub mała przegryzka! Wypróbujcie! 

Jedną z najtańszych i najsmaczniejszych przekąsek jest cukinia smażona w cieście. Oczywiście w sezonie na to warzywo. Młode owocniki cukinii są wprost idealne, aby je zanurzyć w śmietanowym cieście i usmażyć na chrupko. 

Jak pokroić cuknię do smażenia?

Lubię cukinię pokrojoną w cząstki. Można jednak pokroić ją na plastry o grubości co najmniej 1 cm. Grubsze mogą się nie usmażyć w środku. 

Czy muszę solić cukinię przed smażeniem?

Posolenie cukinii pozwala pozbyć się nieco wody z warzywa. Cuknia to właściwie w 95% woda. Zmacerowane solą warzywo będzie szybciej się smażyć i pozostanie jędrne w środku. Jeśli ograniczasz spożycie soli, to cuknię po prostu opłucz z soli i wysusz papierowym ręcznikiem. 

Jak smażyć cuknię w cieście?

Tłuszcz powinie być dobrze rozgrzany. Można to sprawdzić za pomocą trzonka drewnianej łyżki lub kawałka skórki od chleba. Trzonek zanurzamy w gorącym oleju, jeśli wokół drewienka pojawią się bąbelki, to znaczy, że olej jest gotowy do smażenia. Smażymy do zrumienienia z każdej strony. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 1 średnich rozmarów cukinia lub kabaczek
  • 1 jajko L lub 2 jajka M
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 czubate łyżki mąki oraz jeszcze trochę do panierowania
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię przeciąć wzdłuż na pół. Następnie każdą połówkę na pół. Każdą ćwiartkę ponownie przekroić na pół. Cząstki pokroić na odcinki długości 4 cm
  • Cuknię posolić i odstawić na 20 minut. W czasie gdy cukinia zaczyna się „pocić”, czyli pozbywać wilgoci pod wpływem soli, przygotować ciasto.
  • Wymieszać jajka z solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek i śmietanę. Wymieszać. Następnie dodać 3 łyżki mąki. Powinniśmy otrzymać ciasto gęste jak śmietana. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać odrobinę mąki. Jeśli zbyt gęste dodać śmietany. 
  • Rozgrzać olej na patelni. Wystarczy warstwa oleju wysoka na 1,5 cm. 
  • Cząstki cukinii osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć mąką. Następnie panierować w przygotowanym cieście.
  • Smażyć do zrumienienia z każdej strony. Podawać z jogurtowym sosem czosnkowym (jogurt wymieszany z posiekanym czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem). 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej