Cudowna cebula duszona w sosie pomidorowym - danie o niezapomnianym smaku
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Cebula duszona w sosie pomidorowym to cudowny dodatek do pieczonych mięs, a dla wegetarian - przepyszne samodzielne danie, które idealnie komponuje się z makaronem lub ziemniakami. Przepyszny na ciepło, ale jeśli zostanie ci go trochę - zasmakuje ci też na zimno
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g czerwonej cebuli
- 800 g szalotki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i szalotkę drobno pokroić.
- Zeszklić na oliwie, wlać wino, dodać sól, pieprz i miód. Dokładnie wymieszaj, duś pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszając duś jeszcze kilka minut.