Cig kofte, jak z tureckiego baru. Naładowana smakiem i bardzo pożywna uliczna perełka

Cig kofte
Autor: Shutterstock Cig kofte to efektowne danie prosto z tureckiego street foodu.
średni
50 min
4

Cig kofte to smaczna i efektowna przekąska z kaszy bulgur. To bardzo popularny przysmak z tureckich ulic, można powiedzieć tamtejszy streetfoodowy klasyk. Cig kofty można z łatwością przygotować w domu, świetnie sprawdzają się na imprezkach.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki kaszy bulgur
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka sumaku
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty harrisa
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki syropu/sosu z granatu
  • 2-3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulgur ugotuj wg przepisu n opakowaniu.
  • Cebulę i czosnek obierz i blenduj na puree. Dodaj obrane z skórki pomidory i zblenduj na gładko.
  • W dużej misce wymieszaj kaszę z pieprzem, kuminem, sumakiem i zielem angielskim.
  • Dodaj puree pomidrowo-cebulowe, koncentrat pomidorowy, harrisę oraz wodę i zmiksuj.
  • W oddzielnej misce wymieszaj oliwę, wędzona paprykę i płatki chili.
  • Wylej tę miksturę na masę z bulguru razem z syropem z granatu i sokiem wyciśniętym z cytryny
  • Zostaw na ok 45-60 minut, aż kasza nasiąknie i zrobi się miękka. Dopraw solą do smaku, dodaj siekaną natkę.
  • Mokrymi dłońmi nabieraj porcje po ok 2 łyżek stołowych i każdą formuj zaciskając pięść.
  • Układaj na talerzu, podawaj z ulubionymi sosami lub sałatą.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej