Cig kofte, jak z tureckiego baru. Naładowana smakiem i bardzo pożywna uliczna perełka
2023-02-15
średni
50 min
4
Cig kofte to smaczna i efektowna przekąska z kaszy bulgur. To bardzo popularny przysmak z tureckich ulic, można powiedzieć tamtejszy streetfoodowy klasyk. Cig kofty można z łatwością przygotować w domu, świetnie sprawdzają się na imprezkach.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki kaszy bulgur
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka sumaku
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 2 średnie cebule
- 2 średnie pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty harrisa
- 1 szklanka ciepłej wody
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka płatków chili
- 1 cytryna
- 2 łyżki syropu/sosu z granatu
- 2-3 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulgur ugotuj wg przepisu n opakowaniu.
- Cebulę i czosnek obierz i blenduj na puree. Dodaj obrane z skórki pomidory i zblenduj na gładko.
- W dużej misce wymieszaj kaszę z pieprzem, kuminem, sumakiem i zielem angielskim.
- Dodaj puree pomidrowo-cebulowe, koncentrat pomidorowy, harrisę oraz wodę i zmiksuj.
- W oddzielnej misce wymieszaj oliwę, wędzona paprykę i płatki chili.
- Wylej tę miksturę na masę z bulguru razem z syropem z granatu i sokiem wyciśniętym z cytryny
- Zostaw na ok 45-60 minut, aż kasza nasiąknie i zrobi się miękka. Dopraw solą do smaku, dodaj siekaną natkę.
- Mokrymi dłońmi nabieraj porcje po ok 2 łyżek stołowych i każdą formuj zaciskając pięść.
- Układaj na talerzu, podawaj z ulubionymi sosami lub sałatą.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz