Chutney z żurawinami, morelami i jabłkami

2021-03-26
żurawina
Autor: melodi2/sxc.hu Żurawiny to świetny materiał na konfitury, soki i sosy
łatwy
50 min
4

W sezonie na żurawiny wypróbuj przepis na znakomity chutney z żurawinami, morelami i jabłkami. Gęsty sos o słodko-kwaśnym smaku będzie idealnym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich. Sprawdź, jak zrobić żurawinowy chutney w słoikach na zimowe zapasy.

Chutney z pomidorów i moreli 

Przecier morelowy

SKŁADNIKI

  • 500 g jabłek
  • 100 g suszonych moreli
  • 200 g szalotek
  • 3-entymetrowy kawałek świeżego imbiru
  • 6 zielonych ziaren kardamonu
  • 25 g masła
  • 400 ml octu winnego
  • 200g suszonej żurawiny
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone jabłka, morele i szalotki włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu ok. 5 min.
  • Dorzucić imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ognień i gotować ok. 20-25 minut aż do miękkości.
  • Dodać żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut.
  • Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików.