Chutney z żurawinami, morelami i jabłkami
2021-03-26
łatwy
50 min
4
W sezonie na żurawiny wypróbuj przepis na znakomity chutney z żurawinami, morelami i jabłkami. Gęsty sos o słodko-kwaśnym smaku będzie idealnym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich. Sprawdź, jak zrobić żurawinowy chutney w słoikach na zimowe zapasy.
Chutney z pomidorów i moreli
Przecier morelowy
SKŁADNIKI
- 500 g jabłek
- 100 g suszonych moreli
- 200 g szalotek
- 3-entymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 6 zielonych ziaren kardamonu
- 25 g masła
- 400 ml octu winnego
- 200g suszonej żurawiny
- 300g cukru
- 2 łyżeczki papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone jabłka, morele i szalotki włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu ok. 5 min.
- Dorzucić imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ognień i gotować ok. 20-25 minut aż do miękkości.
- Dodać żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut.
- Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików.