Chutney z żurawinami, morelami i jabłkami

2011-09-16
żurawina
Autor: melodi2/sxc.hu Żurawiny to świetny materiał na konfitury, soki i sosy
łatwy
50 min
4

W sezonie na żurawiny wypróbuj przepis na znakomity chutney z żurawinami, morelami i jabłkami. Gęsty sos o słodko-kwaśnym smaku będzie idealnym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich. Sprawdź, jak zrobić żurawinowy chutney w słoikach na zimowe zapasy.

Chutney z pomidorów i moreli 

Przecier morelowy

Składniki

500 g jabłek

100 g suszonych moreli

200 g szalotek

3-entymetrowy kawałek świeżego imbiru

6 zielonych ziaren kardamonu

25 g masła

400 ml octu winnego

200g suszonej żurawiny

300g cukru

2 łyżeczki papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pokrojone jabłka, morele i szalotki włożyć do dużego garnka o grubym dnie. Dodać masło i gotować na średnim ogniu ok. 5 min.

Dorzucić imbir, kardamon i wlać ocet. Zamieszać i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ognień i gotować ok. 20-25 minut aż do miękkości.

Dodać żurawinę, cukier i paprykę. Gotować jeszcze 10 minut.

Gorący sos przełożyć do wysterylizowanych, ogrzanych słoików.