Chrzanowo-jabłkowy sos do ryby: przepis na pyszny dodatek

2021-03-29
Chrzanowo-jabłkowy sos do ryby: przepis na pyszny dodatek
Autor: Shutterstock Sos chrzanowo-jabłkowy to smaczny i atrakcyjny dodatek do ryby - także wigilijnej. 
łatwy
15 min
4

Chrzanowo-jabłkowy sos do ryby można podać z rybą smażoną, pieczoną, gotowaną na parze lub wędzoną. Smak chrzanu urozmaici i  doda charakteru potrawie.

SKŁADNIKI

  • szklanka śmietany
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłko zetrzeć na tarce o większych oczkach, wymieszać natychmiast z chrzanem.
  • Dodać przyprawy, wymieszać.
  • Majonez wymieszać ze śmietaną i dodać do jabłka z chrzanem.
  • Sos podawać mocno schłodzony.