Chrzanowa pasta jajeczna: przepis na idealne smarowidło do kanapek

Chrzanowa pasta jajeczna: przepis na idealne smarowidło do kanapek
Autor: Shutterstock Kromka chleba posmarowana chrzanową pastą jajeczną ze szczypiorkiem
łatwy
10 min
4

Chrzanowa pasta jajeczna jest pyszna i zdrowa. Zrobisz ją w kilka chwil. Do tego tania i oszczędna. Oto przepis na idealne smarowidło do kanapek!

Zobacz wideo, dlaczego warto jeść jajka:

Więcej przepisów z jajkiem w roli głównej

Nadal głodni? Wypróbujcie przepisy na jajka faszerowane. Białko jaja nadziewa się pastą utartą z całych jajek, żółtek lub mieszaniny ich obu i innych składników.  Najpopularniejszy farsz do jajek składa się z podsmażonych na maśle pieczarek wymieszanych z żółtkami i przykrytych kleksem majonezu. Niekiedy posypuje się je również siekaną zieleniną. Ale jajka można również nadziać burakami, awokado, a nawet śliwkami. Zobacz:

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane śliwkami

Jaja faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane, buraczkowo-koperkowe

Zobacz wideo, jak prawidłowo ugotować jajko na twardo:

SKŁADNIKI

  • 6 jajek M, ugotowanych na twardo
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki chrzanu z kwaskiem cytrynowym
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji, posiekany drobno

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek. Pokroić na 4-6 części. 
  • Szczypiorek z grubsza posiekać. 
  • W mikserze kielichowym zmiksować jajka, szczypior, majonez i chrzan. Miksować do uzyskania jednolitej pasty.
  • W razie potrzeby dodać więcej majonezu. Można również wykorzystać blender stacjonarny lub ręczny. 
  • Pastą smarować kromki chleba. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • Pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni. 
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej