Chrzanowa pasta jajeczna: przepis na idealne smarowidło do kanapek

Chrzanowa pasta jajeczna jest pyszna i zdrowa. Zrobisz ją w kilka chwil. Do tego tania i oszczędna. Oto przepis na idealne smarowidło do kanapek!
6 jajek M, ugotowanych na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki chrzanu z kwaskiem cytrynowym
sól i pieprz do smaku
szczypiorek do dekoracji, posiekany drobno
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek. Pokroić na 4-6 części.
Szczypiorek z grubsza posiekać.
W mikserze kielichowym zmiksować jajka, szczypior, majonez i chrzan. Miksować do uzyskania jednolitej pasty.
W razie potrzeby dodać więcej majonezu. Można również wykorzystać blender stacjonarny lub ręczny.
Pastą smarować kromki chleba. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Zobacz wideo, dlaczego warto jeść jajka:
Więcej przepisów z jajkiem w roli głównej
Nadal głodni? Wypróbujcie przepisy na jajka faszerowane. Białko jaja nadziewa się pastą utartą z całych jajek, żółtek lub mieszaniny ich obu i innych składników. Najpopularniejszy farsz do jajek składa się z podsmażonych na maśle pieczarek wymieszanych z żółtkami i przykrytych kleksem majonezu. Niekiedy posypuje się je również siekaną zieleniną. Ale jajka można również nadziać burakami, awokado, a nawet śliwkami. Zobacz:
Jajka faszerowane, buraczkowo-koperkowe