Chrzanowa pasta jajeczna: przepis na idealne smarowidło do kanapek

2021-03-20
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Chrzanowa pasta jajeczna: przepis na idealne smarowidło do kanapek
Autor: Shutterstock Kromka chleba posmarowana chrzanową pastą jajeczną ze szczypiorkiem
łatwy
10 min
4

Chrzanowa pasta jajeczna jest pyszna i zdrowa. Zrobisz ją w kilka chwil. Do tego tania i oszczędna. Oto przepis na idealne smarowidło do kanapek!

Składniki

6 jajek M, ugotowanych na twardo

1/2 pęczka szczypiorku

2 łyżki majonezu

1-2 łyżeczki chrzanu z kwaskiem cytrynowym

sól i pieprz do smaku

szczypiorek do dekoracji, posiekany drobno

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek. Pokroić na 4-6 części. 

Szczypiorek z grubsza posiekać. 

W mikserze kielichowym zmiksować jajka, szczypior, majonez i chrzan. Miksować do uzyskania jednolitej pasty.

W razie potrzeby dodać więcej majonezu. Można również wykorzystać blender stacjonarny lub ręczny. 

Pastą smarować kromki chleba. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Pastę można przechowywać w lodówce do 3 dni. 

Jajka – zdrowie w skorupce

Zobacz wideo, dlaczego warto jeść jajka:

Więcej przepisów z jajkiem w roli głównej

Nadal głodni? Wypróbujcie przepisy na jajka faszerowane. Białko jaja nadziewa się pastą utartą z całych jajek, żółtek lub mieszaniny ich obu i innych składników.  Najpopularniejszy farsz do jajek składa się z podsmażonych na maśle pieczarek wymieszanych z żółtkami i przykrytych kleksem majonezu. Niekiedy posypuje się je również siekaną zieleniną. Ale jajka można również nadziać burakami, awokado, a nawet śliwkami. Zobacz:

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane śliwkami

Jaja faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane, buraczkowo-koperkowe

Zobacz wideo, jak prawidłowo ugotować jajko na twardo: