Chrupiące z zewnątrz i pikantne w środku. Taquitos to idealna przekąska

Domowe taquitos to idealny sposób na ciekawą przekąskę w środku dnia. Chrupiące na zewnątrz, a w środku wypełnione przepyszną, lekko pikantną mieszanką. To idealny sposób na drugie śniadanie czy przekąskę po meksykańsku. Tego przepisu trzeba spróbować!
Przekąska rodem z Meksyku. Wystarczy kilka składników
Taquitos to meksykańskie danie, które składa się z zawiniętej tortilli i jej nadzienia. Zazwyczaj w środku możemy znaleźć wołowinę lub kurczaka i ser. Jest to pyszna przekąska, która sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Jest prosta do przygotowania, a jeszcze prostsza do modyfikacji.
Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować tę prawdziwie meksykańską przystawkę. Idealnie łączny ona w sobie różne struktury - chrupiąca tortilla w parze z miękkim, aromatycznym i pikantnym nadzieniem - daje nam naprawdę niezapomniane wrażenia.
Choć w tym przepisie użyliśmy gotowanego kurczaka, możemy również sięgnąć po mieloną wołowinę lub wieprzowinę, lub przygotować całkowicie wegetariańską wersję. To, co znajdzie się w środku naszego taquito tak naprawdę zależy w zupełności od nas.
Jeśli więc nie masz pomysłu co podać gościom lub po prostu masz ochotę na ciekawą przekąskę, inną niż zazwyczaj - taquitos sprawdzą się doskonale. Wystarczy zaledwie parę składników i nasze przegryzki są gotowe.
SKŁADNIKI
- 400 g gotowanego kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka kminu
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 150 g sera tartego
- 6 tortilli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Kurczaka rozdrabniamy w misce.
- Dodajemy fasolę, pomidory, pokrojoną papryczkę chili, kminek, sól i posiekany czosnek.
- Wszystko przekładam do rondelka i podgrzewamy kilka minut.
- Dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
- Każdą tortillę podgrzewamy przez chwilę na suchej patelni.
- Na środek każdej z nich nakładamy nadzienie.
- Mocno zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Smarujemy odrobią oleju.
- Pieczemy, aż się zarumienią.