Chrupiące z zewnątrz i pikantne w środku. Taquitos to idealna przekąska

Chrupiące z zewnątrz i pikantne w środku. Taquitos to idealna przekąska
Autor: Shutterstock.com Chrupiące z zewnątrz i pikantne w środku. Taquitos to idealna przekąska
łatwy
10 min
6

Domowe taquitos to idealny sposób na ciekawą przekąskę w środku dnia. Chrupiące na zewnątrz, a w środku wypełnione przepyszną, lekko pikantną mieszanką. To idealny sposób na drugie śniadanie czy przekąskę po meksykańsku. Tego przepisu trzeba spróbować!

Przekąska rodem z Meksyku. Wystarczy kilka składników

Taquitos to meksykańskie danie, które składa się z zawiniętej tortilli i jej nadzienia. Zazwyczaj w środku możemy znaleźć wołowinę lub kurczaka i ser. Jest to pyszna przekąska, która sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Jest prosta do przygotowania, a jeszcze prostsza do modyfikacji.

Wystarczy zaledwie kilka składników, by przygotować tę prawdziwie meksykańską przystawkę. Idealnie łączny ona w sobie różne struktury - chrupiąca tortilla w parze z miękkim, aromatycznym i pikantnym nadzieniem - daje nam naprawdę niezapomniane wrażenia.

Choć w tym przepisie użyliśmy gotowanego kurczaka, możemy również sięgnąć po mieloną wołowinę lub wieprzowinę, lub przygotować całkowicie wegetariańską wersję. To, co znajdzie się w środku naszego taquito tak naprawdę zależy w zupełności od nas.

Jeśli więc nie masz pomysłu co podać gościom lub po prostu masz ochotę na ciekawą przekąskę, inną niż zazwyczaj - taquitos sprawdzą się doskonale. Wystarczy zaledwie parę składników i nasze przegryzki są gotowe.

SKŁADNIKI

  • 400 g gotowanego kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka kminu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera tartego
  • 6 tortilli 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Kurczaka rozdrabniamy w misce.
  • Dodajemy fasolę, pomidory, pokrojoną papryczkę chili, kminek, sól i posiekany czosnek.
  • Wszystko przekładam do rondelka i podgrzewamy kilka minut.
  • Dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
  • Każdą tortillę podgrzewamy przez chwilę na suchej patelni.
  • Na środek każdej z nich nakładamy nadzienie.
  • Mocno zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Smarujemy odrobią oleju.
  • Pieczemy, aż się zarumienią.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej