Chrupiące, miękkie, idealne! Nuggetsy z 2 warzyw, które zrobisz w 15 minut
Aromatyczne nuggetsy ziemniaczano-marchewkowe z air fryera to idealna przekąska dla każdego. Smakują obłędnie, są proste w przygotowaniu i całkowicie wegetariańskie. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku - idealny sposób na aromatyczną przegryzkę czy nawet ciekawy dodatek do obiadu.
i
Dieta wegetariańska
Wegetariańskie nuggetsy w kilka chwil. Rozkoszuj się tym smakiem
Aromatyczne, chrupiące i całkowicie wegetariańskie. Te przepyszne nuggetsy ziemniaczano-marchewkowe są proste do przygotowania, a smakują wybornie. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się smakowitą przekąską, która sprawdzi się na każdy dzień tygodnia.
Jeśli chcemy, możemy również dodać nieco startego żółtego sera. Masa będzie wtedy nie tylko bardziej elastyczna, ale również świetnie się będzie ciągnąć. Dla wersji bardziej chrupiącej, możemy zamienić bułkę tartą (przy panierowaniu) na panierkę panko.
Wystarczy kilka składników. Takie nuggetsy to hit
Nasze ziemniaczano-marchewkowe nuggetsy można podawać zarówno jako przekąskę, jak i ciekawy dodatek do obiadu. Dobrym pomysłem będzie również przygotowanie aromatycznych sosów. Najlepiej pasować będą: sos czosnkowy oraz sos jogurtowo-koperkowy.
Jeśli wiec mamy ochotę na smaczną przekąskę, przy której nie będziemy musieli się zbytnio narobić, ta sprawdzi się idealnie. Kilka prostych i tanich składników wystarczy, by można było przygotować coś ciekawego i niecodziennego. Zachwyć rodzinę tym przepisem.
SKŁADNIKI
- 3 duże ziemniaki (ok. 500 g)
- 2 duże marchewki
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie: szczypta kurkumy lub curry
- dodatkowo: bułka tarta do panierowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i marchewki obieramy.
- Kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Odcedzamy i odstawiamy na parę chwil.
- Warzywa rozgniatamy na purée.
- Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy i bułkę tartą.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Z masy formujemy małe nuggetsy i obtaczamy je w bułce tartej.
- Rozgrzewamy air fryera do 190 stopni.
- Układamy nuggetsy w koszyczku.
- Smarujemy delikatnie olejem.
- Smażymy około 10-12 minut.