Chrupiące bułeczki z serem i sosem bolońskim. Jamie Oliver zachwyca po raz kolejny

Czasami robiąc spaghetti narobimy tyle sosu, że później musimy się nim raczyć przez kilka dni z rzędu. Jeśli jednak już nam obrzydł makaron, to Jamie Oliver ma na to sprawdzony sposób. Pyszne, serowe i chrupiące bułeczki z aromatycznym sosem.
Sposób Jamiego Olivera na szybki posiłek. Serowy, chrupiący i aromatyczny
Jamie Oliver, jeden z najpopularniejszych szefów kuchni na całym świecie podzielił się wspaniałym przepisem, który pozwoli nam się rozkoszować niesamowitą potrawą w zaledwie kilka minut. I co najlepsze, do jej przygotowania może wykorzystać to co zostało nam w lodówce.
Nie da się ukryć, że spaghetti bolognese jest jednym z ulubionych wśród Polaków. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste i nie wymaga dużych umiejętności. Często jednak jest tak, że kiedy przygotowujemy sos, wychodzi nam go znacząco więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść na jeden raz.
Chrupiące bułeczki z przepysznym sosem. Każdy je pokocha
Jamie Oliver przygotował więc przepis na przepyszne bułeczki z serem i tym aromatycznym sosem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smakują obłędnie. Co więcej, nic w tym przepisie nie będzie się marnować.
Bułeczki z sosem bolognese to sposób na prosty i szybki posiłek, który sprawdzi się na każdą porę dnia. Wystarczy kilka kroków, by móc rozkoszować się tym aromatycznym daniem. Nie ma więc co się zastanawiać, wystarczy chwycić za składniki i zabrać się do roboty.
SKŁADNIKI
- 500 g sosu bolońskiego
- 4 bułki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianki
- oliwa z oliwek
- 100 g sera camembert
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Nasz sos boloński podgrzewamy do średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
- W razie potrzeby sos można rozcieńczyć odrobiną wody.
- Odcinamy wierzch bułeczek i odkładamy na bok.
- Wydrążamy miękki środek i odstawiamy go na bok.
- Czosnek obieramy i przecinamy na pół.
- Nacieramy wnętrze naszych bułeczek.
- Kładziemy je na blaszce do pieczenia.
- Pozostałości po wydrążaniu rozrywamy na mniejsze kawałki i również kładziemy na blaszkę.
- Czosnek po nacieraniu siekamy i układamy w bułeczkach i naokoło ich.
- Wszystko posypujemy tymiankiem i polewamy oliwą z oliwek.
- Camemberta kroimy na ćwiartki i wkładamy do każdej bułki.
- Pieczemy, aż ser się rozpuści.
- Do gotowych bułeczek nalewamy sos boloński i zamykamy "pokrywką".
- Grzaneczki wykorzystujemy do nabierania nadmiaru sosu.