Chrupiące bułeczki z serem i sosem bolońskim. Jamie Oliver zachwyca po raz kolejny

Chrupiące bułeczki z serem i sosem bolońskim. Jamie Oliver zachwyca po raz kolejny
Autor: Shutterstock.com Chrupiące bułeczki z serem i sosem bolońskim. Jamie Oliver zachwyca po raz kolejny
łatwy
15 min
4

Czasami robiąc spaghetti narobimy tyle sosu, że później musimy się nim raczyć przez kilka dni z rzędu. Jeśli jednak już nam obrzydł makaron, to Jamie Oliver ma na to sprawdzony sposób. Pyszne, serowe i chrupiące bułeczki z aromatycznym sosem.

Sposób Jamiego Olivera na szybki posiłek. Serowy, chrupiący i aromatyczny

Jamie Oliver, jeden z najpopularniejszych szefów kuchni na całym świecie podzielił się wspaniałym przepisem, który pozwoli nam się rozkoszować niesamowitą potrawą w zaledwie kilka minut. I co najlepsze, do jej przygotowania może wykorzystać to co zostało nam w lodówce.

Nie da się ukryć, że spaghetti bolognese jest jednym z ulubionych wśród Polaków. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste i nie wymaga dużych umiejętności. Często jednak jest tak, że kiedy przygotowujemy sos, wychodzi nam go znacząco więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść na jeden raz.

Chrupiące bułeczki z przepysznym sosem. Każdy je pokocha

Jamie Oliver przygotował więc przepis na przepyszne bułeczki z serem i tym aromatycznym sosem. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smakują obłędnie. Co więcej, nic w tym przepisie nie będzie się marnować.

Bułeczki z sosem bolognese to sposób na prosty i szybki posiłek, który sprawdzi się na każdą porę dnia. Wystarczy kilka kroków, by móc rozkoszować się tym aromatycznym daniem. Nie ma więc co się zastanawiać, wystarczy chwycić za składniki i zabrać się do roboty.

SKŁADNIKI

  • 500 g sosu bolońskiego
  • 4 bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianki
  • oliwa z oliwek 
  • 100 g sera camembert

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Nasz sos boloński podgrzewamy do średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • W razie potrzeby sos można rozcieńczyć odrobiną wody.
  • Odcinamy wierzch bułeczek i odkładamy na bok.
  • Wydrążamy miękki środek i odstawiamy go na bok.
  • Czosnek obieramy i przecinamy na pół.
  • Nacieramy wnętrze naszych bułeczek.
  • Kładziemy je na blaszce do pieczenia.
  • Pozostałości po wydrążaniu rozrywamy na mniejsze kawałki i również kładziemy na blaszkę.
  • Czosnek po nacieraniu siekamy i układamy w bułeczkach i naokoło ich.
  • Wszystko posypujemy tymiankiem i polewamy oliwą z oliwek.
  • Camemberta kroimy na ćwiartki i wkładamy do każdej bułki.
  • Pieczemy, aż ser się rozpuści.
  • Do gotowych bułeczek nalewamy sos boloński i zamykamy "pokrywką".
  • Grzaneczki wykorzystujemy do nabierania nadmiaru sosu.
Spaghetti Bolognese - najprostszy przepis
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej