Chlebki pita z ciecierzycą i tzatziki: przepis na pyszne danie wegetariańskie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Roladki z chlebka pita wypełnione ciecierzycą i sosem tzatziki to lekka przekąska, którą wykonasz szybko i bez wysiłku. Poznaj przepis na to proste danie wegetariańskie!
SKŁADNIKI
- 2 ogórki
- 2 ząbki czosnku - posiekane
- ½ l jogurtu naturalnego (0% tłuszczu)
- puszka osączonej ciecierzycy
- sok z cytryny
- 4 cienkie chlebki pita (gotowe lub upieczone w domu)
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka kminku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj sos tzatziki - wymieszaj ogórki z czosnkiem oraz jogurtem i odstaw do lodówki.
- Rozgnieć ciecierzycę na puree, a następnie rozsmaruj na chlebkach pita – ale na brzegach pozostaw nieposmarowane ok. 2,5 cm ciasta.
- Ciecierzycę skrop sokiem z cytryny, posyp kolendrą, oregano i kminkiem. Polej wyjętym z lodówki sosem tzatziki.
- Zagnij boki chlebka i zroluj. Następnie zepnij wykałaczkami (żeby roladki się nie rozwinęły; można je również owinąć folią do żywności).
- Gotowe roladki włóż do lodówki – niech tam czekają na podanie.