Chlebki pita z ciecierzycą i tzatziki: przepis na pyszne danie wegetariańskie

2021-03-29
MK
przepis_na_chlebki_pita_z.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do roladek warto wykorzystać jak najcieńsze chlebki pita
łatwy
20 min
4

Roladki z chlebka pita wypełnione ciecierzycą i sosem tzatziki to lekka przekąska, którą wykonasz szybko i bez wysiłku. Poznaj przepis na to proste danie wegetariańskie!

SKŁADNIKI

  • 2 ogórki
  • 2 ząbki czosnku - posiekane
  • ½ l jogurtu naturalnego (0% tłuszczu)
  • puszka osączonej ciecierzycy
  • sok z cytryny
  • 4 cienkie chlebki pita (gotowe lub upieczone w domu)
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka kminku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj sos tzatziki - wymieszaj ogórki z czosnkiem oraz jogurtem i odstaw do lodówki.
  • Rozgnieć ciecierzycę na puree, a następnie rozsmaruj na chlebkach pita – ale na brzegach pozostaw nieposmarowane ok. 2,5 cm ciasta.
  • Ciecierzycę skrop sokiem z cytryny, posyp kolendrą, oregano i kminkiem. Polej wyjętym z lodówki sosem tzatziki.
  • Zagnij boki chlebka i zroluj. Następnie zepnij wykałaczkami (żeby roladki się nie rozwinęły; można je również owinąć folią do żywności).
  • Gotowe roladki włóż do lodówki – niech tam czekają na podanie.
MK