Chipsy z truskawek – pyszny sposób na zatrzymanie truskawkowego smaku na później
2022-06-19
łatwy
120 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Truskawki są pyszne same w sobie, bez dodatków. A gdyby z nich zrobić chipsy? To świetny pomysł na prostą i zdrową przekąskę. Można je przechowywać w słoiku – i podjadać, gdy sezon na truskawki już za nami.
Z kilograma truskawek uzyskamy ok. 200 g chipsów. Spróbujcie sami, bo może się okazać, że warto zrobić większy zapas truskawkowych chipsów, zanim skończy się na nie sezon.
SKŁADNIKI
- 1 kg truskawek
- 1 szklanka wody
- 1 szklana cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy syrop z wody i cukru w podanych proporcjach. Studzimy.
- Dojrzałe i jędrne truskawki płuczemy w lodowatej wodzie, szybko osączamy i suszymy za pomoca papierowego ręcznika. Dopiero wówczas owoce pozbawiamy szypułek.
- Osuszone truskawki kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm.
- Truskawkowe plastry zanurzamy na 20 minut w przestudzonym syropie.
- Wyławiamy czerpakiem truskawkowe plastry, osądzamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Suszenie truskawek na chipsy to długi proces – trwa ok. 2 godzin. Suszymy je w temperaturze ok. 50–60ºC. Aby było ekonomicznie, można wykorzystać ciepło piekarnika po innym pieczeniu i suszyć truskawki przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach. Dobrze by było sprawdzać temperaturę na ściankach piekarnika za pomocą pirometru i gdy spadnie temperatura, nastawić ją na minimalne grzanie).
- Gotowe chipsy to takie, które są już suche i wciąż elastyczne. Po prostu pyszne.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?