Chipsy z pietruszki: przepis na zdrową przekąskę

2021-03-29
Chipsy z pietruszki: przepis na zdrową przekąskę
Autor: Shutterstock Chipsy z pietruszki, marchewki, a nawet buraka, stanowią o wiele zdrowszą alternatywę dla ziemniaczanych
łatwy
20 min
4

Chipsy z pietruszki to smaczna i zdrowa przekąska - lepsza od klasycznych, kupowanych w sklepie chipsów. Jak je zrobić? Podajemy przepis na pietruszkowe chipsy.

SKŁADNIKI

  • 3 pietruszki
  • olej słonecznikowy albo rzepakowy
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, chilli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pietruszki obieramy i kroimy w cienkie paski. Najlepiej użyć do tego mandoliny, czyli obieraczki do warzyw.
  • Olej rozgrzać do temperatury 180-190 stopni. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki pietruszkę i smażymy.
  • Usmażone chipsy pietruszkowe wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Potem przesypujemy do miski i posypujemy solą, pieprzem, curry i chilli.
  • Chipsy są najlepsze zaraz po usmażeniu, ale można je przechowywać do dwóch dni.