Chipsy z makaronu w piekarniku lepsze niż czipsy ziemniaczane

Chipsy z makaronu w piekarniku lepsze niż czipsy ziemniaczane
Autor: Shutterstock.com
łatwy
15 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Chipsy z makaronu to kolejny przebój z Tik Toka, który podbił internet. Przygotowanie ich jest bajecznie łatwe. Uzależniają tak samo, jak ziemniaczane. Ale myślę sobie, że są trochę zdrowsze od smażonych w tłuszczu, bo pieczone w piekarniku. Po prostu palce lizać! 

Chipsy może nie należą do najzdrowszych przekąsek, ale tak rozkosznie chrupią... Jeśli zależy ci na chrupiących przekąskach, to czipsy z makaronu spełnią twoje wymagania. Po pierwsze wiesz, co do nich dokładasz. W tym przepisie wszystko jest dobrze ci znane. Po drugie są obłędnie chrupiące. I doskonale przyprawione. Można je chrupać przed telewizorem lub podać do napojów. Idealne na spotkania solo lub imprezy. Do tego tanie i łatwe w przygotowaniu.

Jak zrobić chipsy z makaronu?

Przygotowanie chipsów z makaronu to łatwizna. Najpierw trzeba makaron ugotować. Ale go nie przegotować. Wystarczy jeśli będziesz gotować makaron o jedna minutę krócej, niż podaje to producent w instrukcji gotowania na opakowaniu makaronu. Następnie przprawić makaron oliwą, parmezanem, ziołami i odrobiną soli. Dobrze wymieszać. Każdy kawałek makaronu powinien być dobrze obtoczony w przyprawach. Teraz wystarczy tak przygotowany makaron wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w trybie termoobiegu. 

Jaki makaron będzie najlepszy na chipsy?

Polecam kokardki lub penne. Ale sprawdzi się każdy makaron niewielkich rozmiarów. Mogą to być również kolanka z falbanką, „uszka”, fale, kółka. 

SKŁADNIKI

  • Na czipsy z makaronu:
  • 250 g makaronu kokardki
  • 1 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera
  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół przyprawowych
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3/4 łyżeczki soli, i jeszcze trochę więcej do smaku
  • Na sos do chipsów z makaronu:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2-3 łyżki keczupu
  • 1 szczypta ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 1 minutę czasu gotowania. Makaron powinien być al dente, wyczuwalny pod zębami, niezbyt miękki. Odsącz makaron, ale płucz go.
  • Do dużej miski wrzuć ugotowany makaron, oliwę z oliwek, parmezanem, włoską przyprawę, czosnek w proszku i sól. Wymieszaj, aż makaron zostanie pokryty tartym serem i przyprawami.
  • Umieść przyprawiony makaron na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w trybie termoobiegu w temperaturze 200°C przez 10 minut lub do momentu, aż makaron będzie ładnie przyrumieniony i chrupiący. W razie potrzeby, przemieszaj makaron i piecz jeszcze 5 minut.
  • Po upieczeniu chipsów makaronowych wyjmij je z piekarnika i ostudź.
  • Podawaj czipsy z sosem przygotowanym z majonezu zmiksowanego z keczupem i szczyptą ostrej papryki. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej