Chipsy z makaronu w piekarniku lepsze niż czipsy ziemniaczane

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Chipsy z makaronu to kolejny przebój z Tik Toka, który podbił internet. Przygotowanie ich jest bajecznie łatwe. Uzależniają tak samo, jak ziemniaczane. Ale myślę sobie, że są trochę zdrowsze od smażonych w tłuszczu, bo pieczone w piekarniku. Po prostu palce lizać!
Chipsy może nie należą do najzdrowszych przekąsek, ale tak rozkosznie chrupią... Jeśli zależy ci na chrupiących przekąskach, to czipsy z makaronu spełnią twoje wymagania. Po pierwsze wiesz, co do nich dokładasz. W tym przepisie wszystko jest dobrze ci znane. Po drugie są obłędnie chrupiące. I doskonale przyprawione. Można je chrupać przed telewizorem lub podać do napojów. Idealne na spotkania solo lub imprezy. Do tego tanie i łatwe w przygotowaniu.
Jak zrobić chipsy z makaronu?
Przygotowanie chipsów z makaronu to łatwizna. Najpierw trzeba makaron ugotować. Ale go nie przegotować. Wystarczy jeśli będziesz gotować makaron o jedna minutę krócej, niż podaje to producent w instrukcji gotowania na opakowaniu makaronu. Następnie przprawić makaron oliwą, parmezanem, ziołami i odrobiną soli. Dobrze wymieszać. Każdy kawałek makaronu powinien być dobrze obtoczony w przyprawach. Teraz wystarczy tak przygotowany makaron wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w trybie termoobiegu.
Jaki makaron będzie najlepszy na chipsy?
Polecam kokardki lub penne. Ale sprawdzi się każdy makaron niewielkich rozmiarów. Mogą to być również kolanka z falbanką, „uszka”, fale, kółka.
SKŁADNIKI
- Na czipsy z makaronu:
- 250 g makaronu kokardki
- 1 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu lub innego twardego sera
- 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół przyprawowych
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 3/4 łyżeczki soli, i jeszcze trochę więcej do smaku
- Na sos do chipsów z makaronu:
- 1/2 szklanki majonezu
- 2-3 łyżki keczupu
- 1 szczypta ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując 1 minutę czasu gotowania. Makaron powinien być al dente, wyczuwalny pod zębami, niezbyt miękki. Odsącz makaron, ale płucz go.
- Do dużej miski wrzuć ugotowany makaron, oliwę z oliwek, parmezanem, włoską przyprawę, czosnek w proszku i sól. Wymieszaj, aż makaron zostanie pokryty tartym serem i przyprawami.
- Umieść przyprawiony makaron na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w trybie termoobiegu w temperaturze 200°C przez 10 minut lub do momentu, aż makaron będzie ładnie przyrumieniony i chrupiący. W razie potrzeby, przemieszaj makaron i piecz jeszcze 5 minut.
- Po upieczeniu chipsów makaronowych wyjmij je z piekarnika i ostudź.
- Podawaj czipsy z sosem przygotowanym z majonezu zmiksowanego z keczupem i szczyptą ostrej papryki.