Chatka szpinakowo-łososiowa: przepis na efektowną zakąskę
Chatka szpinakowo-łososiowa to łatwy przepis na efektowną zakąskę, która ma zachwycający kształt, niczym chatka babuni. Pyszne ciasto szpinakowe, kremowy ser i wędzony łosoś - idealne zestawienie na każde przyjęcie.
Czasem warto znany już przepis nieco zmodyfikować - niekoniecznie pod względem proporcji. Wystarczy zmiana sposobu wykonania i stare wypróbowane danie zmienia się w nowe, bardziej efektowne. Tak jak w powyższym przepisie. Chyba wszyscy znamy szpinakową roladę nadziewaną serem i rozmaitymi dodatkami. Gdy zmienimy ją w trójkątną chatkę, na pewno zaciekawimy biesiadników i zachęcimy ich do skosztowania dania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 80 g szpinaku baby
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- Nadzienie:
- 200 g serka śniadaniowego
- 50 g sera feta
- 150 g łososia wędzonego w plastrach
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak zblendować na gładką masę.
- Z białek ubić pianę, dodając cukier i sól.
- Drewnianą łyżką wymieszać żółtka z mąką, ubitą pianą, proszkiem do pieczenia, olejem i zblendowanym szpinakiem.
- Ciasto przelać do blachy (40 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika – piec około 25 minut.
- Po upieczeniu i całkowitym ostygnięciu, blat pociąć na 6 równych prostokątów. Pozostałe skrawki pokruszyć.
- Prostokąty posmarować (z jednej strony) serem wymieszanym z solą i pieprzem, na każdej części ułożyć cienki plaster łososia.
- Spód chatki tworzą 2 prostokąty, ułożone jeden na drugim.
- Następne części chatki połączyć ze spodem z dwóch stron, by stworzyć formę trójkąta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem.