Cebula w białym winie: przepis na wykwintne danie z pospolitego warzywa

2021-04-01
Milena Łakomska
Cebula w białym winie
Autor: Konrad Kalbarczyk Cebula w białym winie - wykwintne danie z pospolitego warzywa.
łatwy
20 min
4

Cebula w białym winie - ta elegancka potrawa z popularnego warzywa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Danie można jeść na zimno lub na ciepło.

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 4 czerwone cebule
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • rodzynki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czerwone cebule obrać i umyć.
  • Pokroić cebule na połówki lub ćwiartki i zeszklić na maśle.
  • Zalać winem, dodać rodzynki, sól i pieprz.
  • Dusić na średnim ogniu, aż wino wyparuje w połowie, a cebula będzie miękka.
Milena Łakomska