Cebula w białym winie: przepis na wykwintne danie z pospolitego warzywa

2017-01-11
Milena Łakomska
Cebula w białym winie
Autor: Konrad Kalbarczyk Cebula w białym winie - wykwintne danie z pospolitego warzywa.
łatwy
20 min
4

Cebula w białym winie - ta elegancka potrawa z popularnego warzywa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Danie można jeść na zimno lub na ciepło.

Składniki

4 czerwone cebule

4 łyżki masła lub margaryny

2 szklanki białego wytrawnego wina

rodzynki

szczypta soli

szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Czerwone cebule obrać i umyć.

Pokroić cebule na połówki lub ćwiartki i zeszklić na maśle.

Zalać winem, dodać rodzynki, sól i pieprz.

Dusić na średnim ogniu, aż wino wyparuje w połowie, a cebula będzie miękka.