Camembert z sosem truskawkowym: przepis na przystawkę z grillowanego sera
2023-04-28
łatwy
15 min
4
Camembert z sosem truskawkowym to przystawka idealna na letnie party. Smak grillowanego sera doskonale podkreśla aromatyczny sos z truskawek. Tajemnicą sosu jest niewielki dodatek octu balsamicznego, który uwypukla aromat truskawek.
SKŁADNIKI
- 120 g sera camembert
- 10 truskawek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3-4 listki świeżej mięty
- świeżo zmielony pieprz
- kilka orzeszków pistacjowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Usunąć szypułki. Owoce pokroić w kostkę.
- Do rondla przełożyć masło i cukier, podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się skarmelizuje. W trakcie mieszać.
- Dołożyć pokrojone truskawki. Smażyć, aż owoce puszczą sok i się zaczną rozpadać.
- Dodać ocet balsamiczny i podgrzewać jeszcze przez 1 minutę.
- Ser wyjąć z opakowania, zgrillować z obu stron na patelni grillowej lub grillu po około 1 minuty z każdej strony.
- Obok sera grillować orzeszki pistacjowe.
- Podawać z sosem truskawkowym.
- Przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami, przybrać listkami mięty i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Jak rozpoznać prawdziwy żółty ser?
Polecamy również: Camembert pieczony z orzechami i ziołami: przepis na pyszną przekąskę