Bombowe mini kebaby z piekarnika - oszalejecie na ich punkcie!
2021-11-14

łatwy
45 min
8
Dieta bezglutenowa
Mini kebaby z piekarnika to prawdziwy hit każdej imprezy. Łatwe do przygotowania, niedrogie, niesamowicie efektowne, a na dodatek - pyszne! Przygotuj je na najbliższą imprezę, a twoi goście oszaleją na ich punkcie!
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa z udek kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki papryki w proszku plus papryka ostra do smaku
- łyżka kuminu mielonego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- około 10 małych ziemniaków
- małe patyczki do szaszłyków lub wykałaczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą na pastę.
- Mięso pokroić w jak najcieńsze kawałki, przełożyć do miski, dodać przyprawy oraz jogurt i olej. Dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Ziemniaki dokładnie umyć i przekroić na połówki.
- Zamarynowane mięso nabijać na namoczone w wodzie patyczki, a następnie formować z niego owalne kebaby. Patyczki wbijać w połówki ziemniaka - w wypukłą stronę, tworząc "stojaki" dla przekąsek.
- Następnie ziemniaki z mini kebabami ustawić pionowo w naczyniu do zapiekania. Piec w temp. 180 stopni przez 35 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne