Bombowe mini kebaby z piekarnika - oszalejecie na ich punkcie!

Bombowe mini kebaby z piekarnika - oszalejecie na ich punkcie!
Autor: Shutterstock Malutkie kebaby na jeden kęs - hit każdej imprezy!
łatwy
45 min
8

Dieta bezglutenowa

Mini kebaby z piekarnika to prawdziwy hit każdej imprezy. Łatwe do przygotowania, niedrogie, niesamowicie efektowne, a na dodatek - pyszne! Przygotuj je na najbliższą imprezę, a twoi goście oszaleją na ich punkcie!

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki papryki w proszku plus papryka ostra do smaku
  • łyżka kuminu mielonego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • około 10 małych ziemniaków
  • małe patyczki do szaszłyków lub wykałaczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą na pastę.
  • Mięso pokroić w jak najcieńsze kawałki, przełożyć do miski, dodać przyprawy oraz jogurt i olej. Dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na noc.
  • Ziemniaki dokładnie umyć i przekroić na połówki.
  • Zamarynowane mięso nabijać na namoczone w wodzie patyczki, a następnie formować z niego owalne kebaby. Patyczki wbijać w połówki ziemniaka - w wypukłą stronę, tworząc "stojaki" dla przekąsek.
  • Następnie ziemniaki z mini kebabami ustawić pionowo w naczyniu do zapiekania. Piec w temp. 180 stopni przez 35 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej