Bób z warzywami i boczkiem - pomysł na ciepłe danie [przepis]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Podajemy przepis na smaczną przekąskę, np. obiadową - bób z warzywami i boczkiem. Bób to warzywo wielu możliwości. Idealnie komponuje się zwłaszcza z aromatycznym boczkiem. Bób z warzywami i boczkiem to znakomity pomysł na lunch, który można zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Smakuje świetnie i na ciepło i na zimno.
Polecamy też inne pyszne pomysły na bób:
Bób z boczkiem i cebulą - jak przyrządzić?
Smażony bób: chrupiąca i pyszna przekąska imprezowa
Danie z ryżu i bobu: jak zrobić?
Sałata z bobem i białym serem: przepis na letnią sałatkę z twarogiem
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy.
- Bakłażana kroimy w grube plastry. Każdy solimy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w mniejsze kawałki.
- Papryki oczyszczamy i kroimy w kawałki.
- Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki.
- Dymkę (białą część) siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy. Po chwili do cebuli i czosnku dodajemy pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, dusimy, aż będą miękkie.
- Dodajemy bakłażana, paprykę, lekko solimy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy cukinię, solimy ją i dalej dusimy, aż warzywa zmiękną (ok. 10-15 minut).
- Do warzyw dodajemy obrany bób i posiekaną zieloną części cebuli, chwilę dusimy, doprawiamy pieprzem.
- Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w paseczki. Gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy do warzyw.