Bób z warzywami i boczkiem - pomysł na ciepłe danie [przepis]

Bób z warzywami i boczkiem - pomysł na ciepłe danie [przepis]
Autor: Shutterstock Do bobu doskonale pasuje podsmażony boczek
łatwy
25 min
4

Podajemy przepis na smaczną przekąskę, np. obiadową - bób z warzywami i boczkiem. Bób to warzywo wielu możliwości. Idealnie komponuje się zwłaszcza z aromatycznym boczkiem. Bób z warzywami i boczkiem to znakomity pomysł na lunch, który można zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Smakuje świetnie i na ciepło i na zimno.

Polecamy też inne pyszne pomysły na bób:

Bób z boczkiem i cebulą - jak przyrządzić?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy.
  • Bakłażana kroimy w grube plastry. Każdy solimy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w mniejsze kawałki.
  • Papryki oczyszczamy i kroimy w kawałki.
  • Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki.
  • Dymkę (białą część) siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy. Po chwili do cebuli i czosnku dodajemy pomidory bez skórki pokrojone w kostkę, dusimy, aż będą miękkie.
  • Dodajemy bakłażana, paprykę, lekko solimy i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy cukinię, solimy ją i dalej dusimy, aż warzywa zmiękną (ok. 10-15 minut).
  • Do warzyw dodajemy obrany bób i posiekaną zieloną części cebuli, chwilę dusimy, doprawiamy pieprzem.
  • Na patelni podsmażamy boczek pokrojony w paseczki. Gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy do warzyw.
Marta Balko
więcej