Bób podaję z tym aromatycznym masłem. W tej wersji zaskakuje obłędnym smakiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Na bazarowych straganach już pojawił się pierwszy bób. Chociaż zwykle podaje się go po ugotowaniu bez dodatków, w tym roku warto sprawdzić nowy przepis. Bób z masłem czosnkowym to prawdziwa uczta smaków. Wystarczy raz przygotować go w ten sposób, a na dłużej zagościł w domowym menu. Zobaczcie, jak zrobić pyszny bób z aromatycznym masłem czosnkowym.
Jak przyrządzić bób, żeby był smaczny?
Sezon na bób powoli się rozkręca i potrwa do końca sierpnia. To wartościowe warzywo strączkowe bogate w białko, błonnik i antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Bób to bomba witaminowa. Zawiera witaminy z grupy B, C, A i K. To źródło żelaza, magnezu, potasu, cynku, manganu, miedzi i fosforu. Warto więc jeść bób i cieszyć się jego pozytywnym wpływem na zdrowie.
Zwykle bób jada się po ugotowaniu w osolonej wodzie, ale można przygotować z niego wiele różnych potraw, które urzekną smakiem. Sprawdzi się jako dodatek do dań z makaronem i jest doskonałym składnikiem past kanapkowych. Z bobu można też przygotować pyszną i aromatyczną przekąskę. Bób z masłem czosnkowym, bo to o nim właśnie mowa, oczaruje smakiem.
Jak zrobić bób z czosnkiem i masłem?
Przepis na pełen smaku aromatu bób z dodatkiem masła czosnkowego jest nie tylko łatwy, ale i szybki. Przyrządzenie takiej sezonowej przekąski nikomu nie powinno sprawić przykrych problemów. Już teraz bób dostępny jest na bazarkach, ale warto chwilę poczekać, ponieważ jego cena jest dość wysoka. Chociaż jest to danie sezonowe, można je jeść także na jesieni i w zimie. Poza sezonem można użyć bobu mrożonego.
Jak więc zrobić pyszny bób wzbogacony masłem czosnkowym? Z tym przepisem jest to łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Czynności zostały dokładnie opisane, więc znakomita przekąska uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – ugotowanie bobu
- 2. krok – przygotowanie masła czosnkowego
- 3. krok – wymieszanie bobu z masłem czosnkowym
Jak podawać bób z masłem czosnkowym?
Masło czosnkowe to idealny dodatek do gotowanego bobu. Z tym dodatkiem zielone strączki smakują wybornie. To świetny pomysł na sezonową przekąskę, która oczaruje smakiem i aromatem. Tak przyrządzony bób można też serwować na kolację. Sprawdzi się jako jedzenie na wynos. Zapakowany do pojemnika bób z masłem czosnkowym dobrze znosi transport. Rewelacyjnie smakuje nie tylko na ciepło, ale i po ostygnięciu.
SKŁADNIKI
- 500 g bobu
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do miski. Odstawić.
- Do rondelka przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzewać i mieszać, aż się roztopi.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka chwil, cały czas mieszając.
- Ugotowany bób wymieszać z posiekanym koperkiem. Skropić masłem czosnkowym i wymieszać.
- Podawać jako przekąskę.