Biorę kilka jabłek i czerwoną cebulę. Ten wyśmienity sos indyjski podaję do wszystkiego

chutney jabłkowo-cebulowy
Autor: Shutterstock Z jabłek i cebuli przygotujesz aromatyczny sos. Indyjski przepis jest prosty i uniwersalny.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Chutney to pyszny i aromatyczny sos, który korzenie ma w kuchni indyjskiej. To wyśmienite połączenie owoców, warzyw i przypraw. Chutney pobudza apetyt i stanowi jeden z podstawowych dodatków do potraw indyjskich. Taki sos można łatwo i szybko zrobić w domu. Na początek warto wypróbować przepis na chutney jabłkowo-cebulowy, który podkreśli smak wielu dań.

Czy chutney jest zdrowy?

Indyjski sos owocowo-warzywny zwany chutney to pyszny dodatek do najróżniejszych potraw. Chociaż w sklepach dostępne są tego typu sosy, bez trudu można przygotować je w domu. Domowy chutney z jabłek i czerwonej cebuli przygotowany według tego przepisu jest o wiele zdrowszy od sklepowego. Nie zawiera konserwantów, ulepszaczy smaku i sztucznych aromatów.

Chutney jabłkowo-cebulowy jest źródłem witamin i minerałów, a także przeciwutleniaczy. Zarówno jabłka, jak i cebula, zawierają sporo błonnika, który usprawnia działanie układu trawiennego. Indyjski sos wzbogacany jest przyprawami, które mają prozdrowotne działanie.

Jak zrobić chutney jabłkowo-cebulowy?

Przepis na chutney z jabłek i czerwonej cebuli jest łatwy. Chociaż przepis przywędrował do nas z dalekich Indii, wszystkie składniki są do kupienia w naszych sklepach. Przygotowanie nie wymaga też bardzo długiego czasu, ale potrzebna jest odrobina cierpliwości. Cechą charakterystyczną tego indyjskiego sosu jest to, że wyczuwalne są kawałki warzyw i owoców. Składniki należy więc gotować na małym ogniu, aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać.

Jak więc zrobić domowy chutney jabłkowo-cebulowy według tego przepisu? To łatwe zadanie, które nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli
  • 2. krok – dodanie jabłek i wszystkich przypraw
  • 3. krok – wlanie octu i dodanie cukru
  • 4. krok – gotowanie sosu około 30 minut
  • 5. krok – przełożenie chutney do słoików i odstawienie do ostygnięcia

Do czego można wykorzystać chutney?

Indyjski chutney przyrządzony z jabłek i cebuli to wszechstronny dodatek, który pasuje do różnych potraw. Można wykorzystywać go na wiele sposobów. Sos dodaje smaku i charakteru różnym potrawom. Z czym chutney jabłkowo-cebulowy smakuje najlepiej?

  • Mięso – świetnie komponuje się z grillowanymi, pieczonymi lub smażonymi mięsami. Dodaje przyjemnego aromatu i głębokiego smaku.
  • Ryby i owoce morza – pasuje do ryb, takich jak łosoś, dorsz, tuńczyk, do krewetek i innych owoców morza.
  • Warzywa – stanowi idealny dodatek do grillowanych i pieczonych warzyw.
  • Składnik kanapek i wrapów – dodaje smaku i można wykorzystać go jako smarowidło do pieczywa.
  • Dip – chutney z jabłek i cebuli to pyszny sos do słonych przekąsek i warzyw.
  • Deska serów – chutney podkreśla smak różnych rodzajów serów.
  • Sos do makaronu – sprawdzi się jako baza do sosu do dań z makaronem.

SKŁADNIKI

  • 500 g jabłek
  • 300 g czerwonej cebuli
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego chili
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na małym ogniu smażyć pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, aż stanie się miękka.
  • Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Wsypać rodzynki i doprawić solą, cynamonem, imbirem, goździkami i chili. Wymieszać i smażyć około 5 minut.
  • Wlać ocet i wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut, często mieszając, aż składniki zaczną się rozpadać.
  • Gotowy chutney przełożyć do czystych i suchych słoików. Odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcie. Następnie wstawić do szafki lub spiżarni. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, mięsa lub warzyw.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej