Babeczki faszerowane boczkiem [PRZEKĄSKA NA PRZYJĘCIE LUB IMPREZĘ]
2021-03-31
łatwy
35 min
4
W karnawale, lub na świąteczny stół, albo przy okazji imprezy proponujemy przepis na kruche babeczki z wytrawnym farszem z boczkiem i suszonymi śliwkami. Takie przekąski nie są trudne w przygotowaniu, a i na stole prezentują się znakomicie. Nadzienie możemy zmodyfikować według własnego upodobania.
SKŁADNIKI
- KRUCHE CIASTO:
- 1/2 kostki masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- sól
- NADZIENIE:
- 300 g wędzonego boczku
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 4-5 łyżek śmietany
- 10 suszonych śliwek
- papryczka chilli
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, masła, soli i żółtek zagnieść ciasto na babeczki. Foremki do babeczek natłuścić i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
- Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać pokrojony na paseczki boczek i podsmażyć tak, aby wytopił się tłuszcz.
- Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać podpieczony boczek (bez wytopionego tłuszczu), suszone śliwki i papryczkę drobno pokrojoną.
- Babeczki wyjąć z piekarnika, napełnić farszem i piec kolejne 15 minut. Babeczki z boczkiem najlepiej smakują lekko przestudzone. Smacznego.