Awokado z wędzonym łososiem i rukolą: ekspresowy przepis na elegancką przekąskę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Awokado z wędzonym łososiem i rukolą to najprostsza przekąska świata. A może nawet sałatka? Nie ważne. Smakuje wybornie, syci, a nie tuczy. Można podać jako elegancką zakąskę, posiłek dla dwojga lub jako przekąską do ulubionego serialu.
SKŁADNIKI
- 100 g rukoli np. Rukola myta marki Eisberg - 1 opakowanie
- 2 sztyki awokado
- 50 g łososia wędzonego na gorąco
- 1 mała cebula czerwona
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestkę.
- Środek skropić sokiem z cytryny (wówczas nie ściemnieje), wypełnić rukolą, podzielonym na kawałki wędzonym łososiem oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulą.
- Oprószyć do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.