Awokado z wędzonym łososiem i rukolą: ekspresowy przepis na elegancką przekąskę

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą
Autor: mat. pras. Eisberg Elegancka i pyszna przekąska na szybko z awokado, łososia wędzonego i rukoli
łatwy
20 min
4

Awokado z wędzonym łososiem i rukolą to najprostsza przekąska świata. A może nawet sałatka? Nie ważne. Smakuje wybornie, syci, a nie tuczy. Można podać jako elegancką zakąskę, posiłek dla dwojga lub jako przekąską do ulubionego serialu. 

SKŁADNIKI

  • 100 g rukoli np.  Rukola myta marki Eisberg - 1 opakowanie
  • 2 sztyki awokado
  • 50 g łososia wędzonego na gorąco
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestkę.
  • Środek skropić sokiem z cytryny (wówczas nie ściemnieje), wypełnić rukolą, podzielonym na kawałki wędzonym łososiem oraz pokrojoną w pióra czerwoną cebulą.
  • Oprószyć do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.