Aromatyczny dip cebulowy to hit każdej imprezy. Pasuje do masy dodatków

Aromatyczny dip cebulowy to hit każdej imprezy. Pasuje do masy dodatków
Autor: Shutterstock.com Aromatyczny dip cebulowy to hit każdej imprezy. Pasuje do masy dodatków
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Do warzyw, nachosów, burgerów czy frytek? Ten francuski dip cebulowy sprawdzi się do wszystkiego. Kremowy, pełen smaków i prosty w przygotowaniu. Jeśli mamy już dość sosu czosnkowego i ketchupu, ten dip jest wart wypróbowania. Idealny sposób na ciekawą przekąskę.

Domowy francuski dip cebulą to prawdziwa klasyka amerykańskich imprez. Dip ten jest inspirowany słynną we Francji zupą cebulową. Idealnie łączy on ze sobą głęboki, słodko-słony smak skarmelizowanej cebuli. Przy okazji nie szkodzi, że jest on niesamowicie kremowy.

Choć jego nazwa może na to wskazywać, to jednak dip pochodzi z USA, a nie z Francji. Jego nazwa nawiązuje natomiast do francuskiego sposobu karmelizowania cebuli. A to właśnie to jest kluczem tego pysznego dipu. Im dłużej bowiem podgrzewamy cebulę, tym więcej uwalnia swoich naturalnych cukrów.

Ten dip świetnie smakuje niezależnie od tego, z czym go podamy. Świetnie komponować się będzie z:

  • chipsami ziemniaczanymi lub z tortilli
  • grzankami
  • surowymi warzywami
  • mięsami

Jeśli chcemy możemy dodać odrobinę parmezanu, by uzyskać dodatkowy wymiar smakowy. 

Całość przygotowania zajmie nam około 45 minut, jednak większość tego czasu to po prostu karmelizowanie cebuli, które musimy robić powoli. Jednak ten czas naprawdę warto poświęcić, by przygotować ten aromatyczny, domowy dip.

SKŁADNIKI

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 100 g majonezu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • kilka kropel soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy masło z olejem.
  • Wrzucamy cebulę i dodajemy sól oraz cukier.
  • Podsmażamy na małym ogniu przez około 25 minut - mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypaliła.
  • Patelnię z cebulą odstawiamy do ostygnięcia.
  • W misce mieszamy śmietaną, majonez, pieprz, czosnek i cebulę w proszku.
  • Dodajemy ostudzoną cebulę i odrobinę soku z cytryny.
  • Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej