Zrezygnuj z gotowych mieszanek. Na zimę zrób zioła w słoikach, które zachwycą obłędnym aromatem

zioła w słoikach na zimę
Autor: Shutterstock Oto aromatyczne zioła w słoikach na zimę. Są proste, szybkie i idealne do zup i sosów.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Świeże zioła to obowiązkowy składnik wielu potraw. Podkręcaj smak najróżniejszych dań mięsnych i wegetariańskich, a także nadają przyjemnego aromatu. Wraz z końcem lata nie trzeba się z nimi żegnać. W łatwy i szybki sposób można przygotować świeże zioła w słoikach i korzystać z nich podczas jesieni i zimy. Zobaczcie, jak zrobić zioła w słoikach na zimę.

Jakie zioła do słoików na zimę?

W tym sprawdzonym przepisie na mieszankę świeżych ziół, których smak i aromat zamknięty jest w słoiczkach, wykorzystuje się tylko kilka składników. Lista obejmuje świeże zioła, czosnek, oliwę z oliwek i sól. Składniki wyróżniają się nie tylko obłędnym aromatem, ale i sporą dawką dobroczynnych substancji odżywczych. Świeże zioła w słoikach na zimę mają pyszny smak i są o wiele zdrowsze niż gotowe mieszanki ziół ze sklepu.

W przepisie na ziołową przyprawę do słoików na zimę robi się z takich składników jak:

  • lubczyk – aromatyczne gałązki pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z toksyn, działają przeciwzapalnie, antynowotworowo i spowalniają procesy starzenia się organizmu
  • natka pietruszki – to uniwersalne zioło wyróżnia się zawartością żelaza, kwasu foliowego oraz witaminy C, wzmacnia serce, zmniejsza poziom złego cholesterolu i doskonale wpływa na skórę, włosy i paznokcie
  • oregano – zioło wykorzystywane w potrawach kuchni włoskiej ma dobry wpływ na układ pokarmowy, działa przeciwzapalnie i niszczy wolne rodniki
  • czosnek – uważany jest za naturalny antybiotyk, ma działanie antybakteryjne, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wielu chorób
  • oliwa z oliwek - jest źródłem witamin A, B, C, E, D i K oraz potasu, magnezu i fosforu, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, opóźnia procesy starzenia, jest naturalnym konserwantem zapobiegającym utracie smaku i składników odżywczych

Jak zrobić zioła do słoików na zimę?

Przepis na domowe przetwory ziołowe, które idealnie sprawdzą się jesienią i zimą, jest bardzo łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Przyda się dobry blender, który wykona większość pracy. Słoiczki przeznaczone na przetwory powinny być czyste i osuszone. Ziołowej przyprawy nie trzeba pasteryzować. Proces ten mógłby zniszczyć cenne składniki odżywcze zawarte w świeżych ziołach. Słoiczki ze świeżymi ziołami należy przechowywać w lodówce.

Jak więc przygotować aromatyczne zioła w słoikach na zimę?

  • 1. krok – posiekane świeżych ziół – lubczyku, natki pietruszki i oregano
  • 2. krok – zmiksowanie czosnku z połową oliwy z oliwek
  • 3. krok – dodanie ziół i pozostałej oliwy z oliwek oraz soli i zmiksowanie składników na gładką pastę
  • 4. krok – przełożenie ziół do słoików i wstawienie ich do lodówki

Do czego wykorzystać zioła w słoikach?

Aromatyczna przyprawa ziołowa sprawdzi się w czasie jesieni i zimy. Chociaż w sklepach można kupić niektóre zioła przez cały rok, najlepsze są te, które wyrosły wiosną i latem. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu i zrobić kilka słoików i mieć je pod ręką.

Pyszne i zdrowe zioła w słoikach na zimę to idealny dodatek do najróżniejszych zup. Świetnie zastępują kostki rosołowe, które zawierają wiele chemicznych dodatków. Zioła w słoikach podkręcą smak domowych sosów do makaronów i mięs. Sprawdzą się także w potrawach wegetariańskich i wegańskich.

SKŁADNIKI

  • 200 g świeżego lubczyku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 100 g natki pietruszki
  • 50 g świeżego oregano
  • 1/2 główki czosnku
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Lubczyk, natkę pietruszki i oregano posiekać.
  • Obrany czosnek przełożyć do blendera lub rozdrabniacza. Wlać połowę oliwy z oliwek i zmiksować na pastę.
  • Dodać świeże zioła i wlać pozostałą oliwę z oliwek. Wsypać sól i zblendować na gładką pastę.
  • Ziołową pastę przełożyć do czystych i osuszonych słoiczków. Dokładnie docisną i wlać dodatkowo po 1 łyżce oliwy.
  • Słoiczki zakręcić i wstawić do lodówki.
  • Używać do zup, sosów, potraw mięsnych i wegetariańskich.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej