Zamiast wyrzucać, przerabiam na konfiturę. Resztki tego owocu zyskują pyszne drugie życie

konfitura ze skórek arbuza
Autor: Shutterstock Już więcej nie wyrzucisz skórek po arbuzie. W mig zrobisz z nich pyszną domową konfiturę.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Skórki po arbuzie wcale nie muszą trafić do kosza z odpadami bio. Można dać im drugie życie i zrobić domową konfiturę ze skórek arbuza. Jest pyszna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, naleśników czy placków. Można też serwować ją do pieczonych mięs. Oto sprawdzony i prosty przepis na najlepszą konfiturę ze skórek arbuza.

Co można zrobić ze skórek z arbuza?

Skórki z arbuza zwykle się wyrzuca. Wcale nie trzeba tak robić, ponieważ można przyrządzić z nich wyśmienite smakołyki. Skórka arbuza jest wartościowym składnikiem, który może zyskać nowe życie. Zawiera witaminy z grupy B, C i A oraz potas i magnez. Jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed różnymi chorobami.

Skórki po arbuzie nie muszą lądować w koszu. Są jadalne i można przygotować z nich doskonałą domową kiszonkę, wykorzystać jako chrupiący składnik sałatek lub dodać do smoothie. Przepisem, który zasługuje na specjalne oklaski, jest konfitura ze skórek arbuza. Jest idealnie słodka, orzeźwiająca i pełna zdrowia.

Jak zrobić konfiturę ze skórek arbuza?

Pełna smaku i składników odżywczych konfitura ze skórek arbuza nie jest trudna. Przepis jest łatwy i sprawdzony. Nie wymaga też długich godzin w kuchni. Koszt przygotowania takiej konfitury nie jest wysoki. Na liście składników znalazły się tylko cztery składniki. Właśnie teraz można kupić pyszne i słodkie arbuzy, więc skórki po tych egzotycznych owocach idealnie sprawdzą się w domowych przetworach.

Jak więc robi się domową konfiturę ze skórek po arbuzie? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a przysmak w stylu zero waste uda się już za pierwszym razem. Jeżeli lubicie gładkie dżemy bez wyczuwalnych kawałków owoców, gotową konfiturę można zblendować.

  • 1. krok – odkrojenie zielonej części ze skórek arbuza
  • 2. krok – zasypanie skórek arbuza cukrem i odstawienie na 30 minut
  • 3. krok – ugotowanie skórek arbuza z sokiem z cytryny i goździkami
  • 4. krok – przełożenie konfitury ze skórek po arbuzie do słoików

Jak podawać konfiturę ze skórek arbuza?

Orzeźwiająca konfitura ze skóry po arbuzie to idealny dodatek do wielu potraw. Pysznie smakuje z bułeczkami, ciepłymi tostami czy chlebem. Można upiec z nią wyśmienite drożdżówki lub ciasto. Sprawdzi się jako dodatek do placków i naleśników. Warto też podawać ją do potraw wytrawnych. Pasuje do pieczonych mięs i pasztetów. To dobry składnik marynaty do mięsa czy sosu.

SKŁADNIKI

  • skórki z jednego arbuza
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cytryna
  • 3 goździki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odkroić grubą zieloną skórę arbuza.
  • Resztki pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.
  • Do garnka wlać wyciśnięty z cytryny sok i otartą skórkę.
  • Podgrzewać, aż składniki zaczną wrzeć.
  • Zmniejszyć ogień. Dodać goździki i gotować, aż skórki staną się miękkie i zaczną się rozpadać.
  • Z garnka wyjąć goździki i gorącą konfiturę przełożyć do słoików. Mocno zakręcić.
  • Pasteryzować około 20 minut w wodzie lub w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C.
  • Po ostygnięciu wstawić do szafki lub spiżarni, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków lub pieczonych mięs.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej