Zamiast wyrzucać, przerabiam na konfiturę. Resztki tego owocu zyskują pyszne drugie życie
                  Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Skórki po arbuzie wcale nie muszą trafić do kosza z odpadami bio. Można dać im drugie życie i zrobić domową konfiturę ze skórek arbuza. Jest pyszna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, naleśników czy placków. Można też serwować ją do pieczonych mięs. Oto sprawdzony i prosty przepis na najlepszą konfiturę ze skórek arbuza.
Co można zrobić ze skórek z arbuza?
Skórki z arbuza zwykle się wyrzuca. Wcale nie trzeba tak robić, ponieważ można przyrządzić z nich wyśmienite smakołyki. Skórka arbuza jest wartościowym składnikiem, który może zyskać nowe życie. Zawiera witaminy z grupy B, C i A oraz potas i magnez. Jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed różnymi chorobami.
Skórki po arbuzie nie muszą lądować w koszu. Są jadalne i można przygotować z nich doskonałą domową kiszonkę, wykorzystać jako chrupiący składnik sałatek lub dodać do smoothie. Przepisem, który zasługuje na specjalne oklaski, jest konfitura ze skórek arbuza. Jest idealnie słodka, orzeźwiająca i pełna zdrowia.
Jak zrobić konfiturę ze skórek arbuza?
Pełna smaku i składników odżywczych konfitura ze skórek arbuza nie jest trudna. Przepis jest łatwy i sprawdzony. Nie wymaga też długich godzin w kuchni. Koszt przygotowania takiej konfitury nie jest wysoki. Na liście składników znalazły się tylko cztery składniki. Właśnie teraz można kupić pyszne i słodkie arbuzy, więc skórki po tych egzotycznych owocach idealnie sprawdzą się w domowych przetworach.
Jak więc robi się domową konfiturę ze skórek po arbuzie? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według niego krok po kroku, a przysmak w stylu zero waste uda się już za pierwszym razem. Jeżeli lubicie gładkie dżemy bez wyczuwalnych kawałków owoców, gotową konfiturę można zblendować.
- 1. krok – odkrojenie zielonej części ze skórek arbuza
 - 2. krok – zasypanie skórek arbuza cukrem i odstawienie na 30 minut
 - 3. krok – ugotowanie skórek arbuza z sokiem z cytryny i goździkami
 - 4. krok – przełożenie konfitury ze skórek po arbuzie do słoików
 
Jak podawać konfiturę ze skórek arbuza?
Orzeźwiająca konfitura ze skóry po arbuzie to idealny dodatek do wielu potraw. Pysznie smakuje z bułeczkami, ciepłymi tostami czy chlebem. Można upiec z nią wyśmienite drożdżówki lub ciasto. Sprawdzi się jako dodatek do placków i naleśników. Warto też podawać ją do potraw wytrawnych. Pasuje do pieczonych mięs i pasztetów. To dobry składnik marynaty do mięsa czy sosu.
SKŁADNIKI
- skórki z jednego arbuza
 - 1 szklanka cukru
 - 1 cytryna
 - 3 goździki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Odkroić grubą zieloną skórę arbuza.
 - Resztki pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.
 - Do garnka wlać wyciśnięty z cytryny sok i otartą skórkę.
 - Podgrzewać, aż składniki zaczną wrzeć.
 - Zmniejszyć ogień. Dodać goździki i gotować, aż skórki staną się miękkie i zaczną się rozpadać.
 - Z garnka wyjąć goździki i gorącą konfiturę przełożyć do słoików. Mocno zakręcić.
 - Pasteryzować około 20 minut w wodzie lub w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C.
 - Po ostygnięciu wstawić do szafki lub spiżarni, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
 - Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków lub pieczonych mięs.