Nie wyrzucaj skórek arbuza, tylko włóż je do słoika. Poznaj genialny przepis na domową kiszonkę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Arbuzy to pyszne i zdrowe owoce, których smakiem możemy się cieszyć podczas lata. Mało kto wie, że jadalny jest nie tylko miąższ, ale i skórka tego egzotycznego owocu. Zwykle ląduje w koszu z odpadami bio, a można ją jeszcze wykorzystać. Co można zrobić ze skórką z arbuza? Kiszone skórki arbuza to prosta i smaczna przekąska, którą robi się ekspresowo.
Czy skórka arbuza jest zdrowa?
Arbuz jest pyszny i zdrowy. Ten popularny letni owoc zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Składa się głównie z wody, więc jest niskokaloryczny i bez obaw można wcinać go na diecie odchudzającej. Warto wiedzieć, że nie tylko miąższ arbuza jest zdrowy. Jadalna jest także skórka, która jest bogata w błonnik, witaminę C i B6 oraz potas. Zawiązki zawarte w skórce arbuza pomagają obniżyć ciśnienie krwi i budują odporność. Wzmacniają mięśnie i niwelują skutki zmęczenia.
Jak zakisić skórkę z arbuza?
Jednym z pomysłów na wykorzystanie skórek z arbuza jest przyrządzenie domowej kiszonki. Kiszone skórki arbuza to przepis w stylu zero waste, czyli bez marnowania. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie kilku słoików nie wymaga wielu godzin w kuchni. Lista składników obejmuje tylko kilka produktów, które wykorzystuje się do innych domowych przetworów jak ogórki kiszone lub małosolne. Bez problemu można je kupić w wielu sklepach i na bazarkach.
Jak więc przygotować słoiki z kiszonymi skórkami arbuza? To łatwy i szybki przepis, który warto zapisać.
- 1. krok – pokrojenie skórek arbuza na mniejsze kawałki, usuwając zieloną część
- 2. krok – przełożenie skórek arbuza do słoików i włożenie pozostałych składników
- 3. krok – wlanie do słoików solanki i odstawienie zakręconych słoików do zakiszenia
Słoiki ze skórkami arbuza należy pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie smakują najlepiej. Jeżeli chcecie uzyskać mocno ukiszone arbuzowe skórki, słoiki należy przestawić w chłodniejsze miejsce i odstawić na dwa tygodnie.
Jak podawać kiszone skórki arbuza?
Domowe przetwory to doskonałe i pełna smaku przekąski. Nie inaczej jest z kiszonymi skórkami arbuza. Pyszne, aromatyczne i zdrowe skórki arbuzowe są smaczną przegryzką między posiłkami. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Można dodawać je do sałatek. Zaostrzą smak zupy. Kiszone skórki arbuza można serwować na wiele różnych sposób i w każdej wersji smakują obłędnie.
SKŁADNIKI
- 1 arbuz
- kawałek korzenia chrzanu
- kilka gałązek kopru
- kilka ząbków czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
solanka:- 1 litr wody
- 30 g soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Arbuza bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki. Oddzielić miąższ od skórek.
- Skórki arbuza pokroić wzdłuż w paski, a następnie na mniejsze kawałki. Odkroić najgrubszą zieloną część.
- Przełożyć do czystych i suchych słoików. Włożyć po kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę koperku, ziele angielskie i liście laurowe.
- Przygotować solankę. Wodę wymieszać z solą i wlać do słoików.
- Słoiki dokładnie zakręcić i odstawić w temperaturze pokojowej na 4-7 dni. Mocno kiszone staną się po około 2 tygodniach przechowywane w chłodniejszym miejscu.
- Podawać jako przekąskę, dodatek do obiadu czy składnik sałatek.