Nie wyrzucaj skórek arbuza, tylko włóż je do słoika. Poznaj genialny przepis na domową kiszonkę

kiszone skórki arbuza
Autor: Shutterstock Już więcej nie wyrzucisz skórek arbuza. Zrób z nich pyszną i zdrową kiszonkę.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Arbuzy to pyszne i zdrowe owoce, których smakiem możemy się cieszyć podczas lata. Mało kto wie, że jadalny jest nie tylko miąższ, ale i skórka tego egzotycznego owocu. Zwykle ląduje w koszu z odpadami bio, a można ją jeszcze wykorzystać. Co można zrobić ze skórką z arbuza? Kiszone skórki arbuza to prosta i smaczna przekąska, którą robi się ekspresowo.

Czy skórka arbuza jest zdrowa?

Arbuz jest pyszny i zdrowy. Ten popularny letni owoc zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Składa się głównie z wody, więc jest niskokaloryczny i bez obaw można wcinać go na diecie odchudzającej. Warto wiedzieć, że nie tylko miąższ arbuza jest zdrowy. Jadalna jest także skórka, która jest bogata w błonnik, witaminę C i B6 oraz potas. Zawiązki zawarte w skórce arbuza pomagają obniżyć ciśnienie krwi i budują odporność. Wzmacniają mięśnie i niwelują skutki zmęczenia.

Jak zakisić skórkę z arbuza?

Jednym z pomysłów na wykorzystanie skórek z arbuza jest przyrządzenie domowej kiszonki. Kiszone skórki arbuza to przepis w stylu zero waste, czyli bez marnowania. Przepis nie jest skomplikowany, a przygotowanie kilku słoików nie wymaga wielu godzin w kuchni. Lista składników obejmuje tylko kilka produktów, które wykorzystuje się do innych domowych przetworów jak ogórki kiszone lub małosolne. Bez problemu można je kupić w wielu sklepach i na bazarkach.

Jak więc przygotować słoiki z kiszonymi skórkami arbuza? To łatwy i szybki przepis, który warto zapisać.

  • 1. krok – pokrojenie skórek arbuza na mniejsze kawałki, usuwając zieloną część
  • 2. krok – przełożenie skórek arbuza do słoików i włożenie pozostałych składników
  • 3. krok – wlanie do słoików solanki i odstawienie zakręconych słoików do zakiszenia

Słoiki ze skórkami arbuza należy pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie smakują najlepiej. Jeżeli chcecie uzyskać mocno ukiszone arbuzowe skórki, słoiki należy przestawić w chłodniejsze miejsce i odstawić na dwa tygodnie.

Jak podawać kiszone skórki arbuza?

Domowe przetwory to doskonałe i pełna smaku przekąski. Nie inaczej jest z kiszonymi skórkami arbuza. Pyszne, aromatyczne i zdrowe skórki arbuzowe są smaczną przegryzką między posiłkami. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Można dodawać je do sałatek. Zaostrzą smak zupy. Kiszone skórki arbuza można serwować na wiele różnych sposób i w każdej wersji smakują obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 1 arbuz
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka gałązek kopru
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

  • solanka:
  • 1 litr wody
  • 30 g soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Arbuza bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na ćwiartki. Oddzielić miąższ od skórek.
  • Skórki arbuza pokroić wzdłuż w paski, a następnie na mniejsze kawałki. Odkroić najgrubszą zieloną część.
  • Przełożyć do czystych i suchych słoików. Włożyć po kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę koperku, ziele angielskie i liście laurowe.
  • Przygotować solankę. Wodę wymieszać z solą i wlać do słoików.
  • Słoiki dokładnie zakręcić i odstawić w temperaturze pokojowej na 4-7 dni. Mocno kiszone staną się po około 2 tygodniach przechowywane w chłodniejszym miejscu.
  • Podawać jako przekąskę, dodatek do obiadu czy składnik sałatek.
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej