Z jabłek i tego składnika robię wyśmienity dżem. Tylko godzina pracy i zapasy na zimę są gotowe

dżem jabłkowy z galaretką pomarańczową
Autor: Shutterstock Odkryj najlepszy przepis na dżem jabłkowy. Z tym dodatkiem smakuje obłędnie.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Domowe przetwory z owoców przeżywają renesans. Chociaż w sklepach można kupić powidła, dżemy czy konfitury, coraz więcej osób robi je w domu. W tym sezonie warto sprawdzić prosty przepis na wyśmienity dżem jabłkowy z dodatkiem pomarańczowej galaretki. Wystarczy niecała godzina w kuchni, aby zimą cieszyć się jego wyśmienitym smakiem. Oto bardzo łatwy przepis na znakomity dżem jabłkowy z orzeźwiającą galaretką pomarańczową.

Z czym połączyć jabłka na dżem?

W tym prostym przepisie domowy dżem robi się z kilku składników. Lista niezbędnych produktów jest więc krótka. Dżem można przygotować z prawie każdych jabłek. Najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany. Oprócz jabłek na liście znalazł się cukier, woda i sok z cytryny, który jest naturalnym konserwantem i zagęszczaczem. Sekretem smaku tego dżemu jabłkowego jest zaskakujący produkt. To galaretka pomarańczowa, która nie tylko nadaje pięknego koloru, ale i orzeźwiającego smaku. Dżem jabłkowy z tym dodatkowym składnikiem ma przyjemną konsystencję i smakuje wyśmienicie.

Jak zrobić dżem z jabłek z galaretką pomarańczową?

Przepis na domowy dżem z dodatkiem pomarańczowej galaretki jest bardzo łatwy. To dobra pierwsza lekcja dla osób, które jeszcze nigdy nie robiły domowych przetworów z owoców na zimę. Własnoręcznie przygotowane słoiczki z takim dżemem będą przepysznie smakować na jesieni i w zimie.

Gotowy dżem jabłkowy z galaretką pomarańczową można dodatkowo poddać pasteryzacji na mokro, aby przedłużyć jego trwałość. Słoiki z dżemem należy wstawić do garnka wyłożonego ściereczką i wlać wodę, tak aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotuje się je 15 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Po wyjęciu z garnka trzeba odstawić je do ostygnięcia, a następnie wstawić do szafki lub spiżarni.

Jak zrobić dżem jabłkowy z galaretką pomarańczową? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe i szybkie zadanie. Dżem z jabłek z dodatkiem orzeźwiającej galaretki zawsze się udaje i smakuje obłędnie.

  • 1. krok – pokrojenie jabłek
  • 2. krok – zagotowanie jabłek z wodą i sokiem z cytryny
  • 3. krok – wsypanie do jabłek cukru
  • 4. krok – wsypanie galaretki
  • 5. krok – przełożenie dżemu jabłkowego z galaretką pomarańczową do słoików

Z czym podawać dżem jabłkowy z galaretką pomarańczową?

Jeżeli robicie domowe przetwory z owoców, ten przepis jest jak znalazł. Dżem jabłkowy z dodatkiem galaretki o smaku pomarańczy jest nie tylko łatwy i szybki, ale i uniwersalny. Sprawdzi się na śniadanie i na kolację. To doskonały słodki dodatek do pieczywa. Idealnie komponuje się z naleśnikami, racuchami czy plackami. Podkręci smak twarożku na słodko i naturalnego jogurtu. Świetnie smakuje z owsianką. Można go także wykorzystać do upieczenia znakomitego domowego ciasta. Dżem jabłkowy z galaretką pomarańczową jest po prostu przepyszny, a słoiczki znikają w okamgnieniu.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte, osuszone i obrane ze skórki jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do garnka.
  • Wlać wodę i sok z cytryny.
  • Podgrzewać na małym ogniu około 20 minut, aż staną się miękkie. Co jakiś czas mieszać.
  • Wsypać cukier i wymieszać. Gotować 15, aż woda odparuje.
  • Wsypać galaretkę pomarańczową i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Zagotować.
  • Gorący dżem jabłkowy przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem, aż całkowicie ostygną. Następnie wstawić do kuchennej szafki lub spiżarni.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, placków, naleśników lub wykorzystać jako składnik słodkich wypieków.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej