Z jabłek i tego składnika robię wyśmienity dżem. Tylko godzina pracy i zapasy na zimę są gotowe

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Domowe przetwory z owoców przeżywają renesans. Chociaż w sklepach można kupić powidła, dżemy czy konfitury, coraz więcej osób robi je w domu. W tym sezonie warto sprawdzić prosty przepis na wyśmienity dżem jabłkowy z dodatkiem pomarańczowej galaretki. Wystarczy niecała godzina w kuchni, aby zimą cieszyć się jego wyśmienitym smakiem. Oto bardzo łatwy przepis na znakomity dżem jabłkowy z orzeźwiającą galaretką pomarańczową.
Z czym połączyć jabłka na dżem?
W tym prostym przepisie domowy dżem robi się z kilku składników. Lista niezbędnych produktów jest więc krótka. Dżem można przygotować z prawie każdych jabłek. Najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany. Oprócz jabłek na liście znalazł się cukier, woda i sok z cytryny, który jest naturalnym konserwantem i zagęszczaczem. Sekretem smaku tego dżemu jabłkowego jest zaskakujący produkt. To galaretka pomarańczowa, która nie tylko nadaje pięknego koloru, ale i orzeźwiającego smaku. Dżem jabłkowy z tym dodatkowym składnikiem ma przyjemną konsystencję i smakuje wyśmienicie.
Jak zrobić dżem z jabłek z galaretką pomarańczową?
Przepis na domowy dżem z dodatkiem pomarańczowej galaretki jest bardzo łatwy. To dobra pierwsza lekcja dla osób, które jeszcze nigdy nie robiły domowych przetworów z owoców na zimę. Własnoręcznie przygotowane słoiczki z takim dżemem będą przepysznie smakować na jesieni i w zimie.
Gotowy dżem jabłkowy z galaretką pomarańczową można dodatkowo poddać pasteryzacji na mokro, aby przedłużyć jego trwałość. Słoiki z dżemem należy wstawić do garnka wyłożonego ściereczką i wlać wodę, tak aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotuje się je 15 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Po wyjęciu z garnka trzeba odstawić je do ostygnięcia, a następnie wstawić do szafki lub spiżarni.
Jak zrobić dżem jabłkowy z galaretką pomarańczową? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe i szybkie zadanie. Dżem z jabłek z dodatkiem orzeźwiającej galaretki zawsze się udaje i smakuje obłędnie.
- 1. krok – pokrojenie jabłek
- 2. krok – zagotowanie jabłek z wodą i sokiem z cytryny
- 3. krok – wsypanie do jabłek cukru
- 4. krok – wsypanie galaretki
- 5. krok – przełożenie dżemu jabłkowego z galaretką pomarańczową do słoików
Z czym podawać dżem jabłkowy z galaretką pomarańczową?
Jeżeli robicie domowe przetwory z owoców, ten przepis jest jak znalazł. Dżem jabłkowy z dodatkiem galaretki o smaku pomarańczy jest nie tylko łatwy i szybki, ale i uniwersalny. Sprawdzi się na śniadanie i na kolację. To doskonały słodki dodatek do pieczywa. Idealnie komponuje się z naleśnikami, racuchami czy plackami. Podkręci smak twarożku na słodko i naturalnego jogurtu. Świetnie smakuje z owsianką. Można go także wykorzystać do upieczenia znakomitego domowego ciasta. Dżem jabłkowy z galaretką pomarańczową jest po prostu przepyszny, a słoiczki znikają w okamgnieniu.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 100 g cukru
- 100 ml wody
- 50 ml soku z cytryny
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte, osuszone i obrane ze skórki jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do garnka.
- Wlać wodę i sok z cytryny.
- Podgrzewać na małym ogniu około 20 minut, aż staną się miękkie. Co jakiś czas mieszać.
- Wsypać cukier i wymieszać. Gotować 15, aż woda odparuje.
- Wsypać galaretkę pomarańczową i mieszać, aż się całkowicie rozpuści. Zagotować.
- Gorący dżem jabłkowy przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Mocno zakręcić i odstawić do góry dnem, aż całkowicie ostygną. Następnie wstawić do kuchennej szafki lub spiżarni.
- Podawać jako dodatek do pieczywa, placków, naleśników lub wykorzystać jako składnik słodkich wypieków.