Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek [przepis]

2019-07-04
Chutney z czerwonej porzeczki
Autor: Shutterstock Chutney z czerwonej porzeczki to znakomity dodatek do drobiu.
łatwy
30 min
4

Chutney (czatnej) to gęsty sos przygotowywany z owoców i warzyw, obficie dosmaczony orientalnymi przyprawami. W chutneyach specjalizują się zwłaszcza Indie. Proponujemy polską wersję tego specjału, czyli chutney z czerwonych porzeczek.

Składniki

1 kg czerwonych porzeczek

1/2 kg cukru 

5 g mielonego cynamonu 

ziele angielskie zmielone - na czubek łyżeczki

10 g goździków mielonych

1/2 szklanki octu winnego

1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

odważni mogą dodać: 1 niedużą cebulę i 1 papryczkę chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Porzeczki należy umyć i wyszypułkować, wymieszać z resztą składników i dusić w garnku lub na patelni z grubym dnem ok. 20-25 minut.  

Gorącym sosem napełnić wyparzone słoiki, zakręcić je i postawić do góry dnem aż do ostygnięcia.

Geneza chutneya nie jest do końca znana. Choć zwykle przyjmuje się, że sos wywodzi się z Indii, prawdopodobnie był wynalazkiem Europejczyków, który dotarł do Azji wraz z podbojami kolonialnymi i tam zdobył popularność. W dawnej Polsce przygotowywano podobne specjały zwane gąszczami.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Chutney z żurawiną

Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami 

Chutney z rabarbaru

Chutney z papryką

Chutney z jabłek

Chutney z pomidorów i moreli

Chutney wiśniowy

Chutney śliwkowy

Chutney jagodowy do mięs