W tym sezonie zrobię ketchup z tego warzywa. Jest pyszny, aromatyczny i zdrowy

ketchup z buraków
Autor: Shutterstock Zamiast pomidorów i cukinii, wybierz to warzywo. Ten domowy ketchup smakuje pysznie!
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na domowe przetwory ruszył już pełną parą. W tym roku warto postawić na nowość, która oczaruje smakiem. Domowy ketchup przyrządzony według tego przepisu to hit. Nie robi się go ani z pomidorów, ani z cukinii. Do jego przygotowania wykorzystuje się warzywo korzeniowe, które jest pełne zdrowia. Zobaczcie, jak zrobić smakowity ketchup z buraków i poznajcie sprawdzony przepis.

Co podbija smak buraka?

Buraki to warzywa korzeniowe, które są bogate w wiele prozdrowotnych substancji odżywczych i można przyrządzić je na wiele sposobów. W tym przepisie wykorzystuje się je jako główny składnik domowego ketchupu. Smak tego wyśmienitego sosu podkręcają przyprawy i dodatki. To właśnie one sprawiają, że ketchup z buraków jest tak dobry. Dodaje się do niego ostrą paprykę, mielony kminek oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Buraki podbija także ocet balsamiczny i cukier, który sprawia, że ketchup ma głęboki i zrównoważony smak.

Jak zrobić ketchup z buraka?

Przepis na domowy ketchup z buraków nie jest skomplikowany. Na przygotowanie warto mieć trochę więcej czasu, ponieważ ketchup robi się z pieczonych buraków. Lista składników jest w miarę krótka, a wszystkie produkty są łatwo dostępne. Ich cena nie jest wygórowana. Młode buraczki można już kupić na bazarkach i w sklepach.

Gotowy ketchup z buraków można pasteryzować, aby przedłużyć jego trwałość. Wystarczy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C. Słoiczki należy przechowywać w szafce lub spiżarni, a po otwarciu wstawić do lodówki.

Jak więc przygotować pyszny domowy ketchup z buraków? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, można łatwo zrobić kilka małych słoiczków wybornego ketchupu buraczanego, który oczaruje smakiem i aromatem. To ciekawa alternatywa dla klasycznego sosu z pomidorów, cukinii czy dyni.

  • 1. krok – upieczenie buraków w piekarniku
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i przyprawami
  • 3. krok – dodanie buraków i pozostałych składników
  • 4. krok – zmiksowanie składników na gładko
  • 5. krok – przełożenie ketchupu do słoiczków

Co zrobić z keczupem z buraków?

Keczup z buraków to fantastyczny sposób na wykorzystanie tych warzyw korzeniowych w zaskakujący i pyszny sposób. Ten wyśmienity sos jest uniwersalny i można wykorzystać go jako dodatek do wielu dań i przekąsek. Doskonale pasuje do frytek, domowego fast foodu i kanapek. Pysznie komponuje się z pieczonym i grillowanym mięsem. Można wykorzystać go także jako marynatę lub glazurę. Na bazie ketchupu z buraków można przygotować inne sosy i dressingi do sałatek i wykorzystać jako składnik past kanapkowych.

SKŁADNIKI

  • 1 kg buraków
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i obrane buraki przekroić na pół i owinąć folią aluminiową. Ułożyć w formie do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut. W tym czasie buraki powinny stać się miękkie.
  • Buraki wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie odwinąć z folii i pokroić na mniejsze kawałki. Nie wylewać soku, który powstał w czasie pieczenia.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać ostrą paprykę oraz mielony kminek. Smażyć kilka chwil, cały czas mieszając.
  • Dodać upieczone i pokrojone buraki, wlać sok powstały w czasie pieczenia i wsypać cukier. Wymieszać.
  • Wlać ocet i wodę. Smażyć 10 minut, cały czas mieszając.
  • Wlać ocet balsamiczny i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Składniki zmiksować na gładko i przełożyć do czystych słoiczków. Przechowywać w lodówce. Można pasteryzować przez 20 minut.
  • Podawać jako sos i dodatek do potraw mięsnych, wegetariańskich i domowego fast foodu.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej