W tym sezonie zrobię ketchup z tego warzywa. Jest pyszny, aromatyczny i zdrowy

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sezon na domowe przetwory ruszył już pełną parą. W tym roku warto postawić na nowość, która oczaruje smakiem. Domowy ketchup przyrządzony według tego przepisu to hit. Nie robi się go ani z pomidorów, ani z cukinii. Do jego przygotowania wykorzystuje się warzywo korzeniowe, które jest pełne zdrowia. Zobaczcie, jak zrobić smakowity ketchup z buraków i poznajcie sprawdzony przepis.
Co podbija smak buraka?
Buraki to warzywa korzeniowe, które są bogate w wiele prozdrowotnych substancji odżywczych i można przyrządzić je na wiele sposobów. W tym przepisie wykorzystuje się je jako główny składnik domowego ketchupu. Smak tego wyśmienitego sosu podkręcają przyprawy i dodatki. To właśnie one sprawiają, że ketchup z buraków jest tak dobry. Dodaje się do niego ostrą paprykę, mielony kminek oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Buraki podbija także ocet balsamiczny i cukier, który sprawia, że ketchup ma głęboki i zrównoważony smak.
Jak zrobić ketchup z buraka?
Przepis na domowy ketchup z buraków nie jest skomplikowany. Na przygotowanie warto mieć trochę więcej czasu, ponieważ ketchup robi się z pieczonych buraków. Lista składników jest w miarę krótka, a wszystkie produkty są łatwo dostępne. Ich cena nie jest wygórowana. Młode buraczki można już kupić na bazarkach i w sklepach.
Gotowy ketchup z buraków można pasteryzować, aby przedłużyć jego trwałość. Wystarczy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 130 stopni C. Słoiczki należy przechowywać w szafce lub spiżarni, a po otwarciu wstawić do lodówki.
Jak więc przygotować pyszny domowy ketchup z buraków? Postępując według tego sprawdzonego przepisu, można łatwo zrobić kilka małych słoiczków wybornego ketchupu buraczanego, który oczaruje smakiem i aromatem. To ciekawa alternatywa dla klasycznego sosu z pomidorów, cukinii czy dyni.
- 1. krok – upieczenie buraków w piekarniku
- 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i przyprawami
- 3. krok – dodanie buraków i pozostałych składników
- 4. krok – zmiksowanie składników na gładko
- 5. krok – przełożenie ketchupu do słoiczków
Co zrobić z keczupem z buraków?
Keczup z buraków to fantastyczny sposób na wykorzystanie tych warzyw korzeniowych w zaskakujący i pyszny sposób. Ten wyśmienity sos jest uniwersalny i można wykorzystać go jako dodatek do wielu dań i przekąsek. Doskonale pasuje do frytek, domowego fast foodu i kanapek. Pysznie komponuje się z pieczonym i grillowanym mięsem. Można wykorzystać go także jako marynatę lub glazurę. Na bazie ketchupu z buraków można przygotować inne sosy i dressingi do sałatek i wykorzystać jako składnik past kanapkowych.
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta mielonego kminku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i obrane buraki przekroić na pół i owinąć folią aluminiową. Ułożyć w formie do zapiekania.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut. W tym czasie buraki powinny stać się miękkie.
- Buraki wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie odwinąć z folii i pokroić na mniejsze kawałki. Nie wylewać soku, który powstał w czasie pieczenia.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać ostrą paprykę oraz mielony kminek. Smażyć kilka chwil, cały czas mieszając.
- Dodać upieczone i pokrojone buraki, wlać sok powstały w czasie pieczenia i wsypać cukier. Wymieszać.
- Wlać ocet i wodę. Smażyć 10 minut, cały czas mieszając.
- Wlać ocet balsamiczny i doprawić solą oraz pieprzem.
- Składniki zmiksować na gładko i przełożyć do czystych słoiczków. Przechowywać w lodówce. Można pasteryzować przez 20 minut.
- Podawać jako sos i dodatek do potraw mięsnych, wegetariańskich i domowego fast foodu.