W tym sezonie ze śliwek robię ten krem. Nutella w tej wersji jest lepsza niż oryginał ze sklepu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Sezon na śliwki jeszcze trwa. To pyszne i zdrowe sezonowe owoce, które świetnie sprawdzają się w słodkich wypiekach i domowych przetworach. Jednak w tym roku zamiast klasycznych powideł śliwkowych warto zrobić pyszny krem. Śliwkowa nutella świetnie zastąpi popularny produkt ze sklepu i dostarczy sporo składników odżywczych. Poznajcie prosty przepis na nutellę ze śliwek.
Co można zrobić ze śliwek węgierek?
Śliwki to pyszne i pełne zdrowia owoce sezonowe. Pojawiają się na początku lipca i są dostępne do października. Idealnie sprawdzają się w różnych ciastach i przetworach. Śliwki w occie, kompot w słoiku na zimę czy powidła to najpopularniejsze pomysły na wykorzystanie śliwek. Mało kto wie, że można zrobić z nich pyszny krem. Nutella ze śliwek smakuje obłędnie i jest łatwa do przygotowania w domowych warunkach.
Jak się robi nutellę ze śliwek?
Przepis na nutellę ze śliwek nie jest trudny. Lista składników jest krótka. Znalazły się na niej tylko trzy łatwo dostępne i niedrogie produkty. Aby przygotować ten pyszny krem, potrzebne są śliwki węgierki, cukier i kakao. Jednak, aby poznać obłędny smak śliwkowej nutelli, warto mieć więcej czasu. Przygotowanie jest dość czasochłonne i zajmuje kilka godzin.
Przepis na zdrową nutellę ze śliwek z dodatkiem kakao jest łatwy. Do przygotowania kremu przyda się większy garnek z grubym dnem, blender oraz czyste słoiczki przeznaczone na przetwory. Jak więc zrobić domową nutellę ze śliwek?
- 1. krok – pokrojenie śliwek i gotowanie ich przez godzinę
- 2. krok – wyspanie cukru i gotowanie, aż składniki się połączą i zgęstnieją
- 3. krok – zmiksowanie śliwek
- 4. krok – wymieszanie śliwek z kakao
- 5. krok – przełożenie nutelli ze śliwek do słoiczków
Jak podawać nutellę ze śliwek?
Pyszna nutella, w której głównym składnikiem są śliwki węgierki, to przysmak, który urzeka pod każdym względem. Krem jest łatwy do samodzielnego przygotowania i stanowi uniwersalny dodatek do wielu potraw. Śliwkowa nutella świetnie smakuje z chlebem, świeżą bagietką czy chrupiącymi tostami. To smaczny dodatek do naleśników i placków. Sprawdzi się w deserach i ciastach.
SKŁADNIKI
- 2 kg śliwek węgierek
- 400 g cukru
- 85 g kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyć i osuszyć. Pokroić na połówki i usunąć pestki.
- Owoce przełożyć do większego garnka i podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając. Gotować 1 godzinę.
- Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Gotować, aż śliwki całkowicie się rozpadną i zgęstnieją.
- Śliwki z cukrem zmiksować na gładko.
- Wsypać kakao i dokładnie wymieszać.
- Nutellę ze śliwek podgrzać i przełożyć do czystych i osuszonych słoiczków.
- Przechowywać w kuchennej szafce, a po otwarciu wstawić do lodówki.
- Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków i słodkich wypieków.