Syrop z nawłoci - doskonałe właściwości lecznicze i świetny smak!

Syrop z nawłoci
Autor: Shutterstock Syrop z nawłoci warto przygotować późnym latem lub jesienią.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Syrop z nawłoci to propozycja dla tych, którzy chętnie sięgają po domowe, babcine sposoby przynoszące ulgę w rozmaitych dolegliwościach. Warto go przygotować, szczególnie, że nawłoć rośnie wszędzie, łatwo więc znajdziecie taką, która jest wolna od zanieczyszczeń. W przepisie nie podaję dokładnej ilości kwiatów, tylko proporcje składników - od was zależy, ile syropu chcecie przygotować. Syrop z nawłoci pomaga przy przeziębieniach i schorzeniach układu moczowego.

SKŁADNIKI

  • kwiaty nawłoci (bez łodyżek)
  • cukier trzcinowy nierafinowany albo syrop z agawy czy inny naturalny słodzik nadający się od obróbki termicznej
  • cytryny
  • woda

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane z łodyżek kwiaty przekładamy do emaliowanego garnka. Zagotowujemy wodę i zalewamy kwiaty. Kwiaty muszą być tylko zakryte wodą. Studzimy, przykrywamy i odstawiamy na noc, a jeszcze lepiej na dobę, do lodówki.
  • Następnego dnia, kwiaty dokładnie odcedzamy przez gażę lub tetrową pieluchę.
  • Cytryny szorujemy ciepła wodą i zalewamy wrzącą wrzątkiem, gdy ostygną, wyciskamy z nich sok. Dodajemy cukier - na każdy litr płynu od 300 do 500 g cukru i sok z jednej cytryny.
  • Całość zagotowujemy i rozlewamy do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania się wody.
Metody pasteryzacji przetworów

Galeria: Smaczne leki z domowej apteki - 7 przepisów

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej