Syrop lawendowy przepis: jak zrobić syrop z lawendy

Syrop lawendowy
Autor: ThinkStockPhotos Błękitny syrop lawendowy to pyszny dodatek do napojów
łatwy
20 min
2

Lawenda to nie tylko piękna ozdoba ogrodu, balkonu czy tarasu. Lawendę można dodawać do wypieków, czy herbaty. Można z niej też zrobić syrop. Podajemy prosty przepis na syrop lawendowy.

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • duży bukiet świeżej lub suszonej lawendy (ok. szklanki kwiatów)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier wsyp do garnka, zalej wodą. Zagotuj, co pewien czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
  • Dodaj kwiaty lawendy (bez łodyżek). Pogotuj kilka minut na wolnym ogniu, zestaw z palnika.
  • Przykryj garnek. Pozostaw wywar do ostygnięcia.
  • Przez sito lub gazę przelej syrop do wyparzonych butelek. Zamknij.
  • Jeśli syrop lawendowy ma ci służyć przez dłuższy czas, zapasteryzuj go.
  • Gotowy syrop z lawendy dodawaj do deserów, kawy, herbaty. Używaj jako składnika lemoniady, sosu do surówek oraz do marynowania mięs.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej