Sok pomidorowy: przepis na domowy sok w słoikach na zimę

Sok pomidorowy: przepis na domowy sok w słoikach na zimę
Autor: Shutterstock.com Sok pomidorowy w szklance oraz świeże pomidory
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sok pomidorowy to pyszny i zdrowy napój z pomidorów, pełen wartości odżywczych. Sok pomidorowy jest bogaty w sole mineralne, których nam często brakuje. Cudownie gasi pragnienie! Pasteryzowany sok z pomidorów to świetna baza koktajli, zup i innych potraw.

Czy picie soku pomidorowego jest dla ciebie dobre?

Według danych Instytutu Żywności i Żywienia źródła żywności bogate w likopen, takie jak pomidory, mają wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Likopen może zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, pomóc w chorobach sercowo-naczyniowych, a nawet ograniczyć ryzyko oparzeń słonecznych. To tylko kilka z potencjalnych korzyści zdrowotnych płynących z picia soku pomidorowego. Przeczytaj więcej o korzyściach zdrowotnych w Poradniku Zdrowie.

Jak zachować likopen w pomidorowych przetworach?

Likopen znajduje się przede wszystkim tuż pod skórką. Dlatego nie należy obierać pomidorów przed obróbką cieplną. Skórkę usuwamy dopiero po ugotowaniu. Co ciekawe, zawartość likopenu w pomidorach nie zmniejsza się (a nawet mocno zwiększa!) podczas obróbki cieplnej. Całe świeże pomidory zawierają go o połowę mniej niż przetworzone. Dlatego warto jadać sosy pomidorowe, przeciery i keczupy. W przyswojeniu likopenu pomaga tłuszcz, dlatego do swojej porcji soku tuż przed spożyciem dodaj kilka kropel dobrej jakości oliwy lub oleju roślinnego. 

Jak prościej zrobić sok pomidorowy?

Jeśli masz sokowirówkę lub - co najlepsze - wyciskarkę wolnoobrotową, możesz najpierw wycisnąć w surowych pomidorów sok w jednym z tych urządzeń. Unikniesz wtedy żmudnego przecierania pomidorowej pulpy. Gotowy wyciśnięty w ten sposób sok zagotuj, także przez 15-20 minut, dopraw i postępuj dalej zgodnie z przepisem.

SKŁADNIKI

  • Na sok z pomidorów na zimę:
  • 10 kg pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • Dodatkowo na każdy 1 l gotowego soku:
  • 2 łyżki soku  z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki soli cebulowej
  • 1/4 łyżeczki soli selerowej
  • Potrzebne także:
  • 7 słoików o pojemności 1 l z pokrywkami

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyj. Wytnij gniazdo po łodydze. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Pokrojone pomidory przełóż do dużego garnka. Wlej połowę szklanki wody. Maksymalnie całą szklankę.
  • Zawartość garnka doprowadź do wrzenia. Od czasu do czasu zamieszaj, aby pomidory gotowały się równomiernie. Gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.
  • Ugotowane pomidory przełóż do przecieraka. Przetrzyj pomidory, odrzucając pestki i skórki. 
  • Otrzymany sok ponownie zagotuj, dodając sok z cytryny, sól, sól cebulową i selerową. Przypraw należy dodać w zależności od tego, ile litrów soku uzyskaliśmy.
  • Przelej wrzący sok do wysterylizowanych słoików. Pozostaw około 1 cm wolnej przestrzeni, między sokiem a pokrywką. Natychmiast zakręć i odwróć słoik do góry nogami. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Ostudzone słoiki opatrz nalepką z datą zamknięcia i nazwą zawartości. Przechowuj z dala od słońca w stabilnej temperaturze otoczenia. 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej