Smakowita sałatka wójtowej z ogórków, papryki i cebuli: ogórki na zimę do słoików
2023-08-24
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka wójtowej, to sałatka z ogórków i papryki na zimę. Jest bardzo smakowita i aromatyczna. Lekka octowa zalewa z dodatkiem miodu i przypraw nie zabija smaku warzyw, lecz go podkreśla. Sałatka jest znakomitym dodatkiem do mięs, wędlin i kanapek.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 łyżki soli niejodowanej
- Zalewa:
- 1,5 szklanki wody (szklanka 250 ml)
- 2/3 szklanki octu
- 0,5 szklanki cukru (150 g)
- 0,5 szklanki oleju
- 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki
- płaska łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry, paprykę pokroić w paski, a cebulę w półplasterki.
- Warzywa posolić, wymieszać (najlepiej ręką) i odstawić na co najmniej godzinę. W tym czasie wyparzyć słoiki i odstawić je do wyschnięcia, a także przygotować zalewę.
- Wszystkie składniki zalewy wlać i dodać do garnka, podgrzewać aż cukier i miód się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia.
- Chłodną zalewę wlać do warzyw, starannie wymieszać. Warzywa przełożyć do słoików, zalać zalewą wymieszaną z sokiem z warzyw.
- Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Zobacz, jak marynować paprykę