Smakowita sałatka wójtowej z ogórków, papryki i cebuli: ogórki na zimę do słoików

Smakowita sałatka wójtowej z ogórków, papryki i cebuli: ogórki na zimę do słoików
Autor: Shutterstock Składniki sałatki wójtowej trzeba pokroić zanim trafią do zalewy
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka wójtowej, z ogórków, papryki i cebuli, jest bardzo smakowita i aromatyczna. Lekka octowa zalewa z dodatkiem miodu i  przypraw nie zabija smaku warzyw lecz go podkreśla. Sałatka jest znakomitym dodatkiem do mięs, wędlin i kanapek.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • Zalewa:
  • 1,5 szklanki wody (szklanka 250 ml)
  • 2/3 szklanki octu
  • 0,5 szklanki cukru (150 g)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki
  • płaska łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry, paprykę pokroić w paski, a cebulę w półplasterki.
  • Warzywa posolić, wymieszać (najlepiej ręką) i odstawić na co najmniej godzinę. W tym czasie wyparzyć słoiki i odstawić je do  wyschnięcia, a także przygotować zalewę.
  • Wszystkie składniki zalewy wlać i dodać do garnka, podgrzewać aż cukier i miód się rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia.
  • Chłodną zalewę wlać do warzyw, starannie wymieszać. Warzywa przełożyć do słoików, zalać zalewą wymieszaną z sokiem z warzyw.
  • Słoiki zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej