Sałatka z zielonych pomidorów z papryką - marynowana przekąska do słoików

Sałatka z zielonych pomidorów z papryką
Autor: Shutterstock Sałatka z zielonych pomidorów z papryką na stole udekorowanym kolorową serwetą.
łatwy
30 min
4

Zielone pomidory są jędrne, chrupiące i mają niesamowicie orzeźwiający aromat. Stanowią fantastyczną bazę do aromatycznych sałatek do słoików na zimę. Można je łączyć z różnymi warzywami. Dziś polecam przepis na sałatkę z zielonych pomidorów z papryką, którą można przygotować w różnych wersjach w zależności od użytych przypraw.

Zielone pomidory do sałatki, smażenia i duszenia

Sałatka z zielonych pomidorów do słoików to znakomite rozwiązanie dla tych, którym krzewy pomidorów obrodziły jesienią. Jeśli owoców na krzakach jest dużo, a słońca niewiele, to mogą one nie zdążyć dojrzeć. Szkoda jednak, żeby się zmarnowały, tym bardziej że niedojrzałe, zielone pomidory są bardzo smaczne. Można je udusić, usmażyć luz zrobić z nich sos, albo zamknąć ich smak w wekach. Świetnie smakują zamarynowane same, ale harmonijnie łącza się również z innymi warzywami oraz różnymi przyprawami. Poniżej przedstawiam mój przepis bazowy, który bardzo często urozmaicam stosując inne mieszanki przypraw.

Sałatka z zielonych pomidorów w 3 wersjach smakowych

Dzięki temu, ze mieszankę przypraw wrzucamy do słoików, a nie dodajemy do zalewy, za jednym zamachem można przygotować zielone pomidory w kilku wersjach aromatycznych. W przepisie podałam wersję podstawową, ale zazwyczaj każdy słoik przyprawiam inaczej. Oto przykładowe zestawy przypraw:

  • mocno czosnkowe zielone pomidory: 4 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, 1/2 łyżeczki ziaren kopru
  • zielone pomidory o smaku curry: 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, szczypta kuminu, 1-2 ziela angielskie, 2-3 plasterki świeżego imbiru

Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów z papryką

SKŁADNIKI

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 papryka
  • (opcjonalnie) 1 chili
  • Zalewa:
  • 2 szklanki octu 6%
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki soli
  • Przyprawy do każdego słoika:
  • 1.2 łyżeczki gorczycy
  • (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego lub koperku lub selera naciowego
  • 1.2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3-4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki (niewielkie egzemplarze) lub ósemki (jeśli dysponujesz większymi sztukami).
  • Paprykę pokroić w paski, chili oczyścić z pestek i drobno posiekać.
  • Składniki zalewy zagotować, dokładnie wymieszać, a by sól się rozpuściła.
  • Do czystych wyparzonych słoików wrzucić mieszankę przypraw, dodać pomidory i zalać zalewą, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca.
  • Zakręcić słoiki wyparzonymi nakrętkami, wstawić do wyłożonego ściereczką garnka i pasteryzować w wodzie na małym ogniu przez 15 minut
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej