Sałatka z kołpaków - przepis na turki w pomidorach do słoików
2021-09-02
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kołpaki, turki, niemki - to zwyczajowe nazwy płachetki zwyczajnej. To bardzo smaczne grzyby, które pełnię swoich aromatów rozwijają w marynatach. Sałatka z kołpaków w pomidorach to pyszne marynowane grzyby do słoików na zimę.
SKŁADNIKI
- 1 kg grzybów
- 1 kg cebuli
- mielona papryka
- olej do smażenia
- 1 szklanka koncentratu pomidorowego
- Zalewa:
- 1 szkalnka octu
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liście laurowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki zalewy wymieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut.
- Kołpaki oczyścić, opłukać i pokroić w paski, cebulę pokroić w półkrążki.
- Cebulę zeszklić na oleju, po chwili dodać grzyby i smażyć aż będą miękkie.
- Miękkie grzyby przyprawić mieloną papryką i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
- Na koniec wlać do grzybów gorącą zalewę i gotować jeszcze 10 minut.
- Gorące grzyby wraz z marynatą przełożyć do czystych słoików, zakręcić i studzić do góry dnem.
- Aby przedłużyć ich trwałość można je zapasteryzować.
- Sałatka z kołpaków smakuje na ciepło i na zimno.
Jak mrozić grzyby?