Sałatka z kołpaków - przepis na turki w pomidorach do słoików

Sałatka z kołpaków na zimę - przepis na turki w pomidorach
Autor: Shutterstock Płachetka zwyczajna to grzyb znany pod wieloma nazwami: kołpaki, niemki, turki to tylko niektóre z nich.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kołpaki, turki, niemki - to zwyczajowe nazwy płachetki zwyczajnej. To bardzo smaczne grzyby, które pełnię swoich aromatów rozwijają w marynatach. Sałatka z kołpaków w pomidorach to pyszne marynowane grzyby do słoików na zimę.

SKŁADNIKI

  • 1 kg grzybów
  • 1 kg cebuli
  • mielona papryka
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego
  • Zalewa:
  • 1 szkalnka octu
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie 
  • liście laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki zalewy wymieszać w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut.
  • Kołpaki oczyścić, opłukać i pokroić w paski, cebulę pokroić w półkrążki.
  • Cebulę zeszklić na oleju, po chwili dodać grzyby i smażyć aż będą miękkie.
  • Miękkie grzyby przyprawić mieloną papryką i dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
  • Na koniec wlać do grzybów gorącą zalewę i gotować jeszcze 10 minut.
  • Gorące grzyby wraz z marynatą przełożyć do czystych słoików, zakręcić i studzić do góry dnem.
  • Aby przedłużyć ich trwałość można je zapasteryzować.
  • Sałatka z kołpaków smakuje na ciepło i na zimno.
Jak mrozić grzyby?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej