Sałatka z cukinii z paprykami: na zimę do słoików

Sałatka z cukinii z paprykami: na zimę do słoików
Autor: Shutterstock Zdrowa i kolorowa sałatka z cukini z paprykami na zimę
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z cukinii z paprykami jest  pyszna, łatwa do przygotowania i świetnie się prezentuje. Kolorowa, pachnąca i pełna smaku, idealna do obiadu, kanapek, na imprezę. Warto ją przygotować w sezonie na cukinię i paprykę, bo wtedy jej koszt będzie bardzo niewielki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg żółtej cukinii
  • 1 kg zielonej cukinii
  • 5 średnich cebul
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 duże żółte papryki
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • Zalewa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować duże naczynie, w którym łatwo wymieszamy wszystkie składniki.
  • Cukinie umyć, osuszyć, a następnie pokroić w plasterki, półplasterki lub kostkę - w zależności od tego jakie formy lubimy. Wrzucić do wybranego naczynia.
  • Wszystkie rodzaje papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę. Dodać do naczynia z cukiniami.
  • Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka. Dodać do pozostałych składników.
  • Do naczynia z pokrojonymi warzywami dodać sól, ziele angielskie oraz liście laurowe.
  • Wszystkie składniki na zalewę wlać i wrzucić do garnuszka i zagotować. Wlać do naczynia z warzywami i przyprawami, a następnie całość dokładnie wymieszać. Pozostawić warzywa w przyprawach i zalewie na 24 godziny, w tym czasie kilka razy je przemieszać.
  • Po tym czasie zalewę powiększoną o soki, które puściły warzywa najlepiej przelać do osobnego garnuszka i odstawić na bok.
  • Do wyparzonych słoików przełożyć warzywa i zalać je zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować przez ok. 15 minut od momentu zawrzenia wody.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Zobacz naszą galerię i dowiedz się, jak  marynować paprykę

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej