Sałatka z cukinii z paprykami: na zimę do słoików
2023-08-29
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z cukinii z paprykami jest pyszna, łatwa do przygotowania i świetnie się prezentuje. Kolorowa, pachnąca i pełna smaku, idealna do obiadu, kanapek, na imprezę. Warto ją przygotować w sezonie na cukinię i paprykę, bo wtedy jej koszt będzie bardzo niewielki.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować duże naczynie, w którym łatwo wymieszamy wszystkie składniki.
- Cukinie umyć, osuszyć, a następnie pokroić w plasterki, półplasterki lub kostkę - w zależności od tego jakie formy lubimy. Wrzucić do wybranego naczynia.
- Wszystkie rodzaje papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę. Dodać do naczynia z cukiniami.
- Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka. Dodać do pozostałych składników.
- Do naczynia z pokrojonymi warzywami dodać sól, ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Wszystkie składniki na zalewę wlać i wrzucić do garnuszka i zagotować. Wlać do naczynia z warzywami i przyprawami, a następnie całość dokładnie wymieszać. Pozostawić warzywa w przyprawach i zalewie na 24 godziny, w tym czasie kilka razy je przemieszać.
- Po tym czasie zalewę powiększoną o soki, które puściły warzywa najlepiej przelać do osobnego garnuszka i odstawić na bok.
- Do wyparzonych słoików przełożyć warzywa i zalać je zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować przez ok. 15 minut od momentu zawrzenia wody.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Zobacz naszą galerię i dowiedz się, jak marynować paprykę