Sałatka węgierska do słoików - pyszna surówka obiadowa na zimę

Sałatka węgierska do słoików - pyszna surówka obiadowa na zimę
Autor: Shutterstock Sałatka węgierska w słoikach i świeże warzywa na drewnianym rustykalnym stole.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka węgierska to zamknięte w słoiku smaki lata. Warto ją mieć w zapasie, wtedy zawsze mamy do dyspozycji porcję warzyw do obiady, nawet kiedy nie mamy czasu przygotować surówki. Wtedy wystarczy otworzyć słoik i pyszny dodatek gotowy.

SKŁADNIKI

  • 3 duże czerwone papryki
  • 2 duże pomarańczowe papryki
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone cebule
  • 1 seler korzeniowy
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżka soli
  • Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki ostrej mielonej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić na kawałki.
  • Cebule obrać i pokroić w półkrążki, a selera w kostkę.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Warzywa wymieszać, posolić i odstawić na noc, aby puściły sok.
  • Następnego dnia wymieszać i zagotować wszystkie składniki zalewy.
  • Gorącym roztworem zalać warzywa i wymieszać.
  • Przełożyć do czystych wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.
  • Pasteryzować na mokro 20 min od zagotowania. 
  • Wyjąć z wody, studzić do góry dnem.
Metody pasteryzacji przetworów
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej