Przepis na rydze kiszone w słoiku na zimę
2021-09-02
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Rydze kiszone w słoikach to znakomity pomysł na zakonserwowanie grzybów na zimę. Idealnie smakują, zachowują swoje wartości odżywcze, aromat i smak. Rozpoczął się sezon na rydze, więc nie czekaj i zamknij ich smak w kiszonce. Poznaj przepis na kiszone rydze!
SKŁADNIKI
- 1 kg dużych rydzów
- 4 duże cebule
- woda
- sól
- cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rydzom o dużych kapeluszach odciąć trzonki. Grzyby dokładnie wypłukać, obgotować w osolonej wodzie (2-3 minuty), odcedzić i wystudzić.
- Cebulę pokroić w grube plastry.
- W czystym, suchym naczyniu z kamionki układać warstwy cebuli i rydzów z blaszkami skierowanymi ku górze. Każdą warstwę grzybów lekko posypywać solą, warstwę cebuli posypywać szczyptą cukru.
- Chcąc wypełnić całe naczynie, poszczególne warstwy można lekko uciskać. Ostatnią warstwę (cebuli) przykryć talerzykiem i obciążyć (np. czystym, wyparzonym kamieniem). Po dwóch dniach grzyby powinny puścić sok.
- Kiszenie (w temperaturze pokojowej) trwa ok. 3 tygodni.
- Ukiszone grzyby przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować w wodzie ok 15 min od zagotowania.
- Zakiszone rydze (po przełożeniu do słoików i pasteryzowaniu) przechowuje się w chłodzie, np. w piwnicy lub lodówce.
Rydze, wartości odżywcze i kulinarne. Dlaczego warto jeść rydze?