Pyszna kalarepa pasteryzowana z kwaskiem cytrynowym

2021-03-29
Pyszna kalarepa pasteryzowana z kwaskiem cytrynowym
Autor: Shutterstock Kalarepa pasteryzowana z kwaskiem cytrynowym to smaczna przystawka lub składnik sałatki.
łatwy
30 min
4

Kalarepka pasteryzowana z dodatkiem kwasku cytrynowego jest smaczna i odświeżająca. Znakomicie pasuje jako dodatek do dań mięsnych. Można jej również użyć do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg kalarepy
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepka obrać, pokroić i wrzucić na 5 minut do wrzątku, odcedzić i przełożyć do słoików.
  • Z wody soli i kwasku ugotować zalewę i zalać nią kalarepkę.
  • Zakręcić szczelnie i pasteryzować 30 min. Następnego dnia pasteryzować 20 min.
  •