Pyszna kalarepa pasteryzowana z kwaskiem cytrynowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kalarepka pasteryzowana z dodatkiem kwasku cytrynowego jest smaczna i odświeżająca. Znakomicie pasuje jako dodatek do dań mięsnych. Można jej również użyć do przygotowania zup, sałatek i zapiekanek.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg kalarepy
- 2 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepka obrać, pokroić i wrzucić na 5 minut do wrzątku, odcedzić i przełożyć do słoików.
- Z wody soli i kwasku ugotować zalewę i zalać nią kalarepkę.
- Zakręcić szczelnie i pasteryzować 30 min. Następnego dnia pasteryzować 20 min.