Przepyszna sałatka z gąsek w słoikach - doskonały, stary przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Sałatka z gąsek w słoikach to nietypowy sposób zakonserwowania tych pysznych grzybów. Stary przepis na gąski to ciekawe połączenie smaków. Sałatka, choć dość pracochłonna, zachwyca oryginalnym smakiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg grzybów gąsek
- 15 dag cukru
- 20 dag cebulu
- kilka goździków i ziaren pieprzu
- listki laurowe
- 1/5 szklanki octu
- 3/4 szklanki wody
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gąski starannie oczyścić i umyć, zalać zimną wodą z solą, zostawić na godzinę, a potem starannie płukać na sicie, aż zniknie piasek.
- Cebulę posiekać.
- W rondlu układać warstwami: grzyby kapeluszami do dołu na przemian z posiekaną cebulą. Każdą warstwę grzybów przesypać cukrem, posolić i dodać goździki.
- Przykryć rondel i podgrzewać grzyby na małym ogniu przez 3-4 godziny - bez mieszania. Można użyć wolnowaru. W tym cxzasie grzyby się uduszą, a cebula stanie szklista.
- Zagotować ocet z wodą, listkami laurowymi i pieprzem. Dodać do uduszonych grzybów.
- Gorącą sałatkę wkładać do wymytych i wyparzonych słoików, napełniając je do 3/4 wysokości.
- Pasteryzować dwukrotnie - pierwszego dnia godzinę, następnego - 30 minut.