Przepyszna sałatka z gąsek w słoikach - doskonały, stary przepis

2021-03-29
Przepyszna sałatka z gąsek w słoikach - doskonały, stary przepis
Autor: Shutterstock Sałatka z gąsek według starego, oryginalnego przepisu
łatwy
45 min
4

Sałatka z gąsek w słoikach to nietypowy sposób zakonserwowania tych  pysznych grzybów. Stary przepis na gąski  to ciekawe połączenie smaków. Sałatka, choć dość pracochłonna, zachwyca oryginalnym smakiem.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg grzybów gąsek
  • 15 dag  cukru
  • 20 dag cebulu
  • kilka goździków i ziaren pieprzu
  • listki laurowe
  • 1/5 szklanki octu
  • 3/4 szklanki wody
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gąski starannie oczyścić i umyć, zalać zimną wodą z solą, zostawić na godzinę, a potem starannie płukać na sicie, aż zniknie piasek.
  • Cebulę posiekać.
  • W rondlu układać warstwami: grzyby kapeluszami do dołu na przemian z posiekaną cebulą. Każdą warstwę grzybów przesypać cukrem, posolić i dodać goździki.
  • Przykryć rondel i  podgrzewać grzyby  na małym ogniu  przez 3-4 godziny - bez mieszania. Można użyć wolnowaru. W tym cxzasie grzyby się uduszą, a cebula stanie szklista.
  • Zagotować ocet z wodą, listkami laurowymi i pieprzem.  Dodać do uduszonych  grzybów.
  • Gorącą sałatkę wkładać do wymytych i wyparzonych słoików, napełniając je do 3/4 wysokości.
  • Pasteryzować dwukrotnie - pierwszego dnia godzinę, następnego - 30 minut.