Przepis na ogórki watykańskie. Zrób je w ten sposób, a zapomnisz o kiszonych i konserwowych
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jeżeli lubicie domowe ogórki, ten przepis warto zapisać, a najlepiej od razu z niego skorzystać. Ogórki watykańskie są pyszne, ponieważ do zalewy dodaje się jeden składnik, który świetnie podkręca ich smak. Poznajcie przepis i zobaczcie, co dodać do ogórków, aby smakowały jeszcze lepiej.
Sekretny składnik ogórków watykańskich
Zamiast robić kolejne słoiki z ogórkami kiszonymi i konserwowymi według tych samych przepisów, w tym roku warto postawić na nowość. Przepis na ogórki watykańskie szturmem podbija internet. Do przyrządzenia słoików z pysznymi ogórkami potrzebne są łatwo dostępne składniki. Ogórki, woda, ocet i przyprawy to podstawa, ale w tym przepisie dodaje się coś jeszcze. Za niebanalny smak ogórków papieskich odpowiadają słodkie rodzynki. Ten niedrogi składniki nadaje wyjątkową nutę.
Jak zrobić ogórki watykańskie?
Przepis na ogórki z dodatkiem rodzynek nie jest skomplikowany. Z podanych w przepisie proporcji wychodzą cztery lub pięć słoików o pojemności jednego litra. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie i pokrojenie na ćwiartki ogórków. Należy je posolić i odstawić na dwie godziny. W tym czas ogórki zmiękną i puszczą wodę. Następnie ogórki wkłada się do słoików i dodaje przyprawy oraz słodkie rodzynki. Na koniec zalewa się je gorącą wodą z octem i cukrem. Mocno zakręcone słoiki pasteryzuje się, a po ostygnięciu odstawia w suche i ciemne miejsce.
SKŁADNIKI
- 5 kg ogórków
- 600 g cukru
- 500 ml octu
- 375 ml wody
- 50 g rodzynek
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki soli
- 2 łyżeczki nasion kopru
- 15 ziarenek czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyte i osuszone ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Przełożyć na sitko i posolić. Odstawić na 2 godziny, aby stały się miękkie i puściły wodę.
- Do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików przełożyć ogórki. Układać je pionowo dość ciasno. Do każdego słoika wsypać po 1 łyżce rodzynek i około 1/2 łyżeczki nasion kopru. Dodać po jednym ząbku czosnku i po kilka ziarenek czarnego pieprzu.
- W rondelku zagotować wodę z octem i cukrem. Do słoików wlać gorącą zalewę. Mocno zakręcić słoiki i pasteryzować około 5 minut.
- Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.