Przepis na cukinię w słoiku - szybkie pikle cukiniowe

Przepis na cukinię w słoiku - szybkie pikle cukiniowe
Autor: Shutterstock.com Marynowana cukinia w słoikach
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepis na cukinię w słoiku jest genialny i pyszny! Cukinia po zamarynowaniu pozostaje chrupiąca. To doskonała gotowa sałatka do kotleta z ziemniakami. Uważam, że pokochasz te marynowane cukinię od pierwszego kęsa! I daj mi znać, co robisz ze swoją cukinią!

Jak szybko wysterlizować słoik do pikli z cukinii?

Wysterylizuj swój czysty słoik parą: napełnij słoik 1 szklanką wrzącej wody, przykryj pokrywką i zawiruj wrzątkiem wewnątrz słoika (użyj rękawic kuchennych do trzymania słoika). Delikatnie pomieszaj. Wylej wodę do zlewu. Pozostaw słoik otwarty, aby para ulotniła się. Gotowe! 

SKŁADNIKI

  • Na cukinię w słoiku:
  • 1,2 kg cukinii (4 średnie) (zielona cukinia, żółta lub jasnozielona)
  • 3 ząbki czosnku, przekrojone na pół
  • 2-3 liście laurowe
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 1/4 szklanki posiekanego świeżego koperku
  • Na marynatę do cukinii w słoiku:
  • 3 szklanki wrzącej gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki białego octu 5%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soli (użyłam soli morskiej, nie jodowanej)
  • oraz słoik o pojemności 2 l

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dno czystego, wysterylizowanego słoika dodaj 3 połówki ząbków czosnku, 2-3 liście laurowe i 6-8 ziaren pieprzu.
  • Cukinię pokrój w krążki o grubości 5-7 mm, końcówki odrzuć lub wykorzystaj na zupę.
  • Cukinię ułóż ciasno w słoiku. Każdą warstwę plastrów cukinii przełóż koprem. 
  • Połącz wszystkie składniki marynaty zagotuj. Mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  • Cukinię ostrożnie polej gorąca marynatą.
  • Przykryj szczelnie pokrywką i pozwól słoikowi ostygnąć do temperatury pokojowej na blacie, a następnie wstaw do lodówki na noc.
  • Cukinia powinna marynować się minimum 12 godzin. Dobrze przechowuje się w lodówce przez 5-7 dni.
  • Jeśli chcesz zrobić przetwory na zimę: Ułóż cuknię w 4 słoikach o pojemności 0,5 l. Zalej gorącą marynatą, dobrze zakręć i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia. Tak przygotowane pikle można przechowywać do 6 miesięcy. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej