Przepis na cukinię w słoiku - szybkie pikle cukiniowe
2021-07-26
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Przepis na cukinię w słoiku jest genialny i pyszny! Cukinia po zamarynowaniu pozostaje chrupiąca. To doskonała gotowa sałatka do kotleta z ziemniakami. Uważam, że pokochasz te marynowane cukinię od pierwszego kęsa! I daj mi znać, co robisz ze swoją cukinią!
Jak szybko wysterlizować słoik do pikli z cukinii?
Wysterylizuj swój czysty słoik parą: napełnij słoik 1 szklanką wrzącej wody, przykryj pokrywką i zawiruj wrzątkiem wewnątrz słoika (użyj rękawic kuchennych do trzymania słoika). Delikatnie pomieszaj. Wylej wodę do zlewu. Pozostaw słoik otwarty, aby para ulotniła się. Gotowe!
SKŁADNIKI
- Na cukinię w słoiku:
- 1,2 kg cukinii (4 średnie) (zielona cukinia, żółta lub jasnozielona)
- 3 ząbki czosnku, przekrojone na pół
- 2-3 liście laurowe
- 6-8 ziaren pieprzu
- 1/4 szklanki posiekanego świeżego koperku
- Na marynatę do cukinii w słoiku:
- 3 szklanki wrzącej gorącej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki białego octu 5%
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soli (użyłam soli morskiej, nie jodowanej)
- oraz słoik o pojemności 2 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dno czystego, wysterylizowanego słoika dodaj 3 połówki ząbków czosnku, 2-3 liście laurowe i 6-8 ziaren pieprzu.
- Cukinię pokrój w krążki o grubości 5-7 mm, końcówki odrzuć lub wykorzystaj na zupę.
- Cukinię ułóż ciasno w słoiku. Każdą warstwę plastrów cukinii przełóż koprem.
- Połącz wszystkie składniki marynaty zagotuj. Mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
- Cukinię ostrożnie polej gorąca marynatą.
- Przykryj szczelnie pokrywką i pozwól słoikowi ostygnąć do temperatury pokojowej na blacie, a następnie wstaw do lodówki na noc.
- Cukinia powinna marynować się minimum 12 godzin. Dobrze przechowuje się w lodówce przez 5-7 dni.
- Jeśli chcesz zrobić przetwory na zimę: Ułóż cuknię w 4 słoikach o pojemności 0,5 l. Zalej gorącą marynatą, dobrze zakręć i odwróć słoiki do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia. Tak przygotowane pikle można przechowywać do 6 miesięcy.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?